Sukūrė, kas pakeis bites

2014 07 12 09:51

Harvardo universiteto mokslininkai sukūrė miniatiūrinius skraidančius robotus, galinčius kyboti ore, kurie galėtų atstoti bites apdulkinant augalus, rašo „Business Insider“.

Naminės bitės, apdulkina augalus, kurie sudaro apie trečdalį viso pasaulyje suvalgomo maisto. Todėl nekeista, kad masinis jų kolonijų išmirimas dėl neaiškių priežasčių kelia nerimą tiek mokslininkams, tiek politikams. Naujausios hipotezės teigia, kad bitės miršta dėl kelių veiksnių, papildančių vienas kitą – ligų, parazitų ir pesticidų. Vieni mokslininkai bando aiškintis, kaip užkirsti kelia šiems veiksniams, tuo tarpu kiti suka galvas, kaip sukurti dirbtines bites.

Štai praeitais metais Harvardo universiteto tyrėjai, vadovaujami profesoriaus Roberto Woodo, pristatė robotines bites „RoboBees“. Tai apytiksliai bičių dydžio robotai, galintys pakilti nuo žemės ir kyboti ore – deja, kad veiktų, šie robotai turi būti prijungti prie baterijos. Harvardo mechanikos inžinierius Kevinas Ma sako, kad pastaruoju metu jam ir kolegoms pavyko patobulinti šias robotines bites – jos gali pakelti daugiau svorio.

Iki šiol buvo sudėtinga įsivaizduoti, kad į kelių centimetrų dydžio ir kelių gramų svorio „kūnelį“ galima bus sutalpinti viską, ko reikia robotui skristi. Dabartiniai prototipai kybo ore, mosuodami savo sparneliais apie 120 kartų per sekundę. Tam, kad jie galėtų savarankiškai skristi, reikia jame sumontuoti daugybę elementų – juk kiekvieno tokio motorinio vabzdžio nevaldysi atskirai. Optinis jutiklis, skirtas robotui „matyti“, kur skrenda; jutikliai, leidžiantys robotui orientuotis erdvėje; ryšio priemonės ir antenos, padėsiančios robotui susisiekti su „aviliu“ bei kitais spiečiaus nariais; procesorius, kuris apdoros visus duomenis ir valdys skrydžio trajektoriją; baterija, maitinanti visus elementus bei specialus įtaisas apdulkinimui.

Kol kas kai kurie iš minėtų elementų yra sunkiai telpantys į tokius mikrorobotus, tačiau K.Ma tikisi, kad per dešimt artimiausių metų jie bus miniatiūrizuoti iki tinkamo dydžio. Tik tada galima bus kalbėti apie tūkstančius individualių skraidyklių jungiančius spiečius, galinčius efektyviai apdulkinti augalų laukus.

Inf. šaltinis: Delfi.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras