Robotai – termitai stato struktūras be jokio plano

2014 03 04 19:40

Vaizdo klipe pavaizduoti robotai – statybininkai tarsi atliktų subtilų šokį, kartu kurdami struktūrą. Visa tai įdomu todėl, kad jų niekas nevaldo: jie sprendimus priima savarankiškai, bendraudami tik vienas su kitu. Jie netgi neturi jokio struktūros statymo plano, rašo puslapis „ScienceMag“.

Visa tai yra Harvardo inžinerinių ir taikomųjų mokslų mokyklos projekto dalis. Jo metu robotai stato struktūras, kurios smarkiai viršijo jų pačių matmenis, tuo tarpu statyboje naudojami gana paprasti darbų vykdymo principai.

Mokslininkai nusprendė, kad pavyzdžiu robotams turėtų tapti termitai. Šie vabzdžiai savo namų statymo metu naudojasi ne kažkokiu konkrečiu planu, o gamtos signalais. Lygiai taip pat ir robotai – jie analizuoja struktūrą ir patys nusprendžia, kaip ją plėtoti toliau.

Iš esmės, robotai – statybininkai važinėja po aikštelę, kol nepamatys tam tikrų žymų arba krūvos statybinių medžiagų. Robotai nežino, kiek struktūroje turėtų būti sudėtinių dalių (kaladėlių) ir kaip dirba kiti robotai. Jie tiesiog stato, kol neišsikrauna akumuliatorius. Vieno darbininko pasitraukimas visiškai neįtakoja likusiųjų „gyvųjų“ darbo.

Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras