Japonų kosminis robotas atskleidė, ko paprašytų Kalėdų senelio

2013 12 23 10:18

Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) esantis japoniškas robotas „Kirobo“ atliko pirmąją savo užduotį orbitoje: pasišnekėjo su TKS dirbančiu Japonijos astronautu Koichi Wakata, pranešė „Telegraph.co.uk“.

„Kirobo“ moka kalbėti tik japoniškai, todėl nuo pat praėjusių metų, kai Japonijos krovininiu kosminiu laivu buvo atskraidintas į kosminę stotį, turėjo gerokai palaukti, kol į ją atvyks japoniškai mokantis žmogus. Tai buvo K. Wakata, sakoma pranešime.

Nors jie abu kalbėjosi japoniškai, Japonijos kosmoso tyrimų agentūra JAXA jų pokalbį išvertė į anglų kalbą. „Kirobo“ papasakojo astronautui, kaip jaučiasi kosmose nesvarumo sąlygomis, pasidžiaugė galimybe pabendrauti japoniškai ir net priispažino, kokios dovanėlės norėtų paprašyti Kalėdų senelio, sakoma pranešime. Pasirodo, tai žaislinė raketa.

„Kirobo“ skirtas padėti astronautams geriau įveikti stresą ir pramogauti bendraujant šnekamąja kalba. „Kirobo“ dirbtinio intelekto sistema leidžia palaikyti pokalbį analizuodama pašnekovo ištartus žodžius bei frazes ir parinkdama geriausiai tinkančius atsakymus.

Robotas reaguoja į judesius ir balsines komandas, bendrauja ir sugeba mokytis, tad kuo ilgiau su juo šnekučiuojamasi, tuo geriau jam sekasi, teigia JAXA atstovai.

Pranešama, kad „Kirobo“ dalyvaus TKS vykdomuose „bendravimo eksperimentuose“ iki pat 2014 m. pabaigos, kai bus sugrąžintas į Žemę.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras