JAV mokyklas saugos robotai policininkai

2013 12 05 16:00

Tragiški įvykiai Amerikos mokyklose, kai šaunamuosius ginklus į jas atsinešę asmenys atidengdavo ugnį į moksleivius ir mokytojus, paskatino bendrovę „Knightscope“ prisidėti prie galimų sprendimų siekiant užtikrinti jų saugumą paieškos.

„Knightscope“ pranešė sukūrusi robotą K5, kuris turėtų atlikti mokyklų aplinką kiaurą parą stebinčio neginkluoto policijos patrulio funkcijas. Pagrindinė jo paskirtis – kova su nusikalstamumu, teigia bendrovės atstovai. K5 yra maždaug 1,5 metro dydžio ir sveria 136 kilogramus.

Šis autonominis robotas veikia kaip saugomą teritoriją nuolat stebintis ir į pavojus reaguojantis patrulis, apie realaus pavojaus požymius iškart informuojantis policiją ar privačias saugos tarnybas. Pasak vieno iš „Knightscope“ steigėjų Williamo Santanos Li, K5 ir į jį panašūs robotai, vykdantys neginkluotų policininkų funkcijas, gali sustiprinti mokyklų, prekybos centrų, viešbučių, stadionų, geležinkelio stočių, oro uostų ir kitų ginkluotus užpuolikus traukiančių objektų saugumą visoje šalyje. „Reikia nepamiršti, kad į kiekvieną mokyklą ar kitą įstaigoją neįmanoma paskirti nuolat budinčio policininko, kuris galėtų rūpintis visų saugumu“, – primena W. S. Li. Tačiau didelę dalį jų darbo galima užkrauti ant robotų policininkų pečių.

K5 ne tik kiaurą parą stebi jam paskirtą teritoriją pasitelkęs įvairių jutiklių rinkinį, bet ir prognozuoja galimas pavojingas situacijas remdamasis aplinkos stebėjimo duomenimis. Robotas savarankiškai nusprendžia, kokios tarnybos turi gauti jo pranešimus apie galimo pavojaus požymius. Sprendimams priimti būtiną informaciją renka roboto mikrofonai, vaizdo kameros, termovizoriaus funkcijas atliekantis įrenginys, lazerinis tolimatis, radaras, oro cheminio užterštumo jutikliai. K5 taip pat turi GPS imtuvą, naktinio matymo įrangą, biologinio, cheminio ir radiacinio užterštumo indikatorius.

Skelbiama, kad roboto programinė įranga gali analizuoti jo vaizdo kamerų stebėjimo lauke esančių asmenų elgesį, ieškodama asocialaus elgesio požymių, leidžiančių įtarti apie galimus smurto veiksmus. K5 daro stebimos teritorijos garso bei vaizdo įrašus, kad prireikus būtų galima išsiaiškinti incidentų priežastis.

Pasak gamintojų, K5 robotą galima suprogramuoti taip, kad jis patruliuotų jam pavestą saugoti teritoriją ir nepaliktų jos ribų be priežiūros. Roboto-policininko kūrėjų skaičiavimais, jo nuoma papildomos apsaugos pageidaujančioms įstaigoms ir įmonėms atsieis pigiau, nei apsaugininko samdymas: viena K5 darbo valanda įvertinta 6,25 JAV dolerių, kai tuo tarpu vidutinis apsaugininko atlyginimas JAV siekia 8 dolerius per valandą.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras