Sukurtas robotas – išminuotojas su rankomis

2013 06 26 07:47

Pentagono Priešakinių gynybos tyrimų agentūros DARPA užsakymu JAV sukurtas roboto, galinčio aptikti ir nukenksminti minas į žmogaus panašiomis rankomis, prototipas.

Šis įrenginys buvo kuriamas vykdant Dvirankės išmanios robotizuotos platformos (Bimanual Dexterous Robotics Platform, BDRP) projektą. Robotu „Sally“ neformaliai pramintas įrenginys yra modernizuota prieš 5 metus pagaminto minas nukenksminančio roboto versija, sakoma DARPA pranešime.

Senajame roboto modelyje buvo naudojamos dvi vaizdo kameros ir du mechaniniai manipuliatoriai. Roboto konstrukcija buvo sumontuota ant dviračio vežimėlio, tad išoriškai jis priminė „Segway“ riedį. Tačiau naujoji modifikacija „Sally“ turi 4 ratus, todėl yra stabilesnė ir geriau tinkama naudoti raižyto reljefo sąlygomis.

Didžiausia šio roboto konstrukcinė naujovė – du itin technologiškai pažangūs rankų protezai, kurie labai tiksliai atlieka reikiamus judesius dirbant su minomis ir kitais koviniais sprogstamaisiais užtaisais. Šie rankų protezai iš pradžių buvo kuriami rankų netekusiems žmonėms, tačiau vėliau buvo pritaikyti ir „Sally“ robotui, sakoma pranešime.

Naująjį robotą nuotoliniu būdu valdo 2 operatoriai. Vienas kontroliuoja roboto judėjimą, o kitas – manipuliatorius. Tam naudojamos specialios pirštinės su davikliais, kurie fiksuoja žmogaus judesius realiuoju laiku ir paverčia roboto rankų valdymo komandomis.

Pranešama, kad „Sally“ rankų pirštų tikslumas toks didelis, kad galima judinti atskiras pirštų falangas.

Pasak DARPA atsovų, „Sally“ nukenksmina minas beveik juvelyriniu tikslumu. Roboto ranka gali paimti ir laikyti labai nedidelius objektus, pavyzdžiui, banko mokėjimo korteles ar vairuotojo pažymėjimą. Šiame vaizdo siužete demonstruojamos svarbiausios šio kovinio roboto galimybės.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras