Žuvų tuntas plaukia paskui robotą

2013 02 05 10:16

Niujorko politechnikos instituto mokslininkai ir inžinieriai sukonstravo žuvį-robotą, kuri buvo panaudota žuvų elgsenos tyrimams.

Dirbtinę žuvį, taip pat, kaip ir gyvus jos prototipus varo į priekį uodegos judesiai, kurių dažnį galima reguliuoti. Universalus robotas buvo sukonstruotas, siekiant daugiau sužinoti apie fenomenalų žuvų tuntų sugebėjimą plaukti sinchroniškai ir žaibiškai reaguoti į gentainių elgsenos pokyčius.

Mokslininkai robotą patalpino į hidrodinaminį vamzdį kartu su kolektyvinį gyvenimo būdą pasirinkusių karpinių žuvelių būriu. Šios žuvelės yra puikiai prisitaikiusios sinchroniškai reaguoti į aplinkos pokyčius, pavojaus signalus. Šie sugebėjimai padeda joms išvengti pavojų ir susirasti maisto.

Tyrinėtojai plukdė robotą įvairiu greičiu, priklausančiu nuo uodegos judesių dažnio. Kai dirbtinė žuvis imdavo plaukti dideliu greičiu, energingai viksnodama uodega, paskui ją iškart išsirikiuodavo gyvos žuvelės ir judėdavo, tiksliai kartodamos roboto judesius.

Žuvų tuntas plaukia paskui robotą

Šis eksperimentas vaizdžiai patvirtina mokslininkų hipotezę, kad žuvų tunto priekyje visada plaukia lyderis. Antra, paskui lyderį plaukiančios gentainės viksnoja uodegomis mažesniu dažniu nei jų vadovas, taip sutaupydamos energiją. Žuvų tunto lyderis sukuria už savęs hidraulinį „šleifą“, kuriame kitos žuvys gali judėti vado pastangų sąskaita.

Mokslininkų teigimu, eksperimentai, atlikti, panaudojant žuvį-robotą, parodė, kad dirbtiniai lyderiai padėtų išvesti žuvų būrius iš pavojingų vietų, ekologinių katastrofų metu užterštą naftos produktais, cheminėmis medžiagomis.

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras