„Mitsubishi“ pristatė radiacijai atsparų robotą

2012 12 13 18:29

Japonijos kompanija „Mitsubishi“ pristatė radiacijai atsparų robotą, kuris, anot kūrėjų, atliks labai svarbią misiją – valys suniokotas Fukušimos atominės elektrinės erdves.

Panašius robotus jau sukūrė „Toshiba“ ir „Hitachi“ kompanijos. Nors robotai dirba objekto viduje – ne visi tinkami tokiam darbui, tad dabar atėjo eilė „Mitsubishi“ atskleisti savo išradingumą. Nuotolinio valdymo „Mitsubishi“ robotas yra apie 1,3 metro aukščio ir turi dvi rankas – kiekviena gali pakelti iki 15 kg sveriančias detales.

Naujasis mechanizmas aprūpintas įvairiais įrankiais ir elektronika, atsparus jonizuojančiai spinduliuotei. Nepaisant to, pažangiųjų sistemų ir tinklų grupės atstovas Jeremy’is Pittas teigė, kad nuotoliniu būdu valdomoms mašinoms pakeisti žmones labai sunku – juk darbo sąlygos tikrai labai ekstremalios. Be to, robotai neturi jokių darbo įgūdžių ir žinių.

„Mitsubishi“ pristatė radiacijai atsparų robotą

Nors daugelis prieš tai sukurtų robotų nėra tinkami dirbti radiacijos turinčioje aplinkoje, kai kurie jų buvo dislokuoti Fukušimos branduoliniame reaktoriuje. Pavyzdžiui, „Qinetiq“ pagaminti mechanizmai iš karto po Fukušimos nelaimės buvo nukreipti ieškoti minų – sakė minėtos įmonės spaudos atstovas Makras Clarkas.

Anot įmonės spaudos atstovo, naudoti mašinas, kurios nėra pritaikytos tokiam darbui, tėra kompromisas – tam reikia geresnių robotų. „Jeigu norite, kad robotai dirbtų kiekvieną dieną ir net naktimis, būtų daug geriau sukurti robotą, kuris atliktų konkrečias užduotis ir funkcijas“, – sakė Markas Klarkas.

Specialistas paaiškino, kad didžiausia problema, susijusi su robotais, kurie dislokuoti tokiose zonose – išlaikymas ir remontas. Mat šiose teritorijose sunku rasti žmonių, kurie remontuotų robotus.

Paprasčiausia būtų valdyti viską nuotoliniu būdu arba remontuoti robotus dėvint apsauginius drabužius. „Toshiba“ atstovai teigia, kad jų robotas valdomas nuotoliniu būdu ir šie gali kontroliuoti jį priklausomai nuo radiacijos kiekio. Dabar tokiomis funkcijomis pasižymės ir „Mitsubishi“ pristatytas mechanizmas.

Inf. šaltinis: IT Naujienos

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras