Mokslininkai vertins tikimybę, kad robotai išnaikins žmoniją

2012 11 28 15:19

Kembridžo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai ketina įvertinti, ar technologijos gali tapti žmonių civilizacijos žlugimo priežastimi, rašo BBC.

Egzistencinių rizikų tyrimų centro CSER mokslininkai tirs, kokią grėsmę žmonijai kelia biotechnologijos, dirbtinė gyvybė, nanotechnologijos ir klimato kaita.

Mokslininkai tvirtina, kad būtų „pavojinga“ atsainiai atmesti rūpestį dėl galimo robotų sukilimo.

Baimė, kad technika perims valdžią, yra ne vieno fantastinio filmo pagrindinė tema – garsiausi iš šių filmų yra „Terminatoriaus“ visos versijos. Šiuose filmuose vaizduojama, kad valdžią į savo rankas perima nekontroliuojamai veikianti sistema „Skynet“.

„Skynet“ sistema „Terminatoriuje“ buvo sukurta JAV kariuomenės. Ji išmoko mąstyti savarankiškai ir ėmė kovoti su savo kūrėjais.

Nepaisant to, kad tokios ateities versija yra mažai tikėtina, mokslininkai tvirtina, kad mintį, jog kompiuteriai gali tapti protingesniais už žmones, derėtų įvertinti moksliškai.
„Šių grėsmių rimtumą įvertinti sudėtinga, tačiau įvertinus, kiek pastatyta ant kortos, tai savaime kelia susirūpinimą“, – rašoma CSER centro svetainėje.

CSER projekto įkūrėjai yra Kembridžo universiteto filosofijos profesorius Huw Price’as, kosmologijos ir astrofizikos profesorius Martinas Reesas ir vienas iš „Skype“ įkūrėjų Jaanas Tallinnas.

„Panašu, kad prasminga prognozuoti, jog kažkada šiame ar ateinančiame amžiuje intelektas ištrūks iš biologinių rėmų. O mes bandome tokią idėją skatinti gerbiamoje mokslo bendruomenėje“, – sakė prof. H. Price’as.

Profesoriaus teigimu, kuomet robotai ir kompiuteriai taps protingesniais už žmones, gali būti kad atsidursime valioje „mašinų, kurios nėra piktavalės – mes tiesiog nebūtume įtraukti į jų interesus“.

Centras oficialią veiklą pradės kitais metais.

Inf. šaltinis: Delfi.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras