Apie robotus retro stiliumi

2012 09 25 14:08

„Kapitalizmo sąlygomis techninė pažanga – privatus firmų reikalas. Firmos gerovė, pats jos egzistavimas daug priklauso nuo to, ar ji sugebės nuslėpti nuo konkurentų, kokią techniką ketina sukurti ateityje“ – I. Artobolevskis, iš knygos „Susipažinkime – robotai“, 1977 m.

Paklausite manęs – kam cituoju 35-erių metų senumo knygos žodžius, kuriuose apie techniką niekas nieko nenutuokė? Įdomu! O be to – vertinga! Atsiverčiau šią į lietuvių kalbą išverstą knygelę „Molodaja gvardija“ ir, nepaisant 222 puslapių bei smulkaus senovinio šrifto, knygą užverčiau ją jau perskaitęs.

Ne kiek dėl lengvo, ne moksline kalba parašyto stiliaus, o labiau dėl pačio turinio. Knygelėje įdomiai apžvelgiama robotų istorija, pirmosios užuomazgos (pasirodo, jog pirmasis robotas skaičiuoja jau ketvirtą tūkstantį metų), raida iki atsiradimo bei, žinoma, pati sąvoka.

Apie robotus retro stiliumi

Pasirodo, jog sąvoka „robotas“ buvo sukurta 1921-iais metais. Savo fantastinėje knygoje „Universalūs Rosumo robotai“ (ang. „Rossum’s universal robots“), Karelas Čapekas „robotus“ apibūdino kaip „dirbtinius žmones“, „žmonių kopijas“, „bejausmius žmones“ ir panašiai. Būtent jis ir buvo pirmasis žmogus pavartojęs šį terminą, o po to – išpopuliarinęs.

Skaitykite toliau: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/36477/.

Inf. šaltinis: Verslas.in

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras