Dirbtinis intelektas: kada robotai galės mąstyti kaip žmonės?

2012 08 22 16:50

Dirbtinis intelektas: kada robotai galės mąstyti kaip žmonės?Šią vasarą kompiuterinė programa tik per plauką neįveikė Turingo testo, kuris yra skirtas išbandyti mašinų sugebėjimą demonstruoti intelektą. Taigi dirbtinis intelektas sparčiai tobulėja ir tik laiko klausimas, kada jis pavys kūrėjus – žmones, rašo Telegraph.co.uk.

Dirbtinio intelekto sugebėjimai yra vertinami matematiko Alano Turingo testu, kurį jis pasiūlė 1950-aisiais. Anuomet kompiuteriai buvo sąlyginai paprastos mašinos, tačiau mokslininkai ir filosofai jau svarstė, ar mašinos galėtų mąstyti.

A. Turingas teigė, kad šis klausimas yra beprasmis, ir siūlė pirmiausia galvoti apie tai, ką kompiuteris gali daryti: ar jis gali kalbėti? Ar jis gali palaikyti pokalbį pakankamai įtikinamai? Jei taip, galima sakyti, kad mašina tam tikra prasme yra protinga.

Matematikas pasiūlė testą, kurį pavadino „Pamėgdžiojimo žaidimu“. Jo metu teisėjas raštu 5 minutes bendrauja su žmonėmis ir mašinomis, kurie yra atskirti izoliuotose patalpose. Jei teisėjas pagal bendravimą negali atskirti mašinos nuo žmogaus, laikoma, kad ji išlaikė testą.

A. Turingas svarstė, kad 2000-aisiais atliekant tokį testą vidutinis teisėjas turės ne didesnę nei 70 proc. tikimybę nurodyti, kas yra žmogus, o kas – kompiuteris. Kitaip sakant, kompiuteriai teisėjus apgaus 30 proc. atvejų.

Skaitykite toliau: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/36008/.

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras