Robotai didžiojo prizo nepasiekė, tačiau laimėjo mažąjį

2012 05 21 11:41

Robotai didžiojo prizo nepasiekė, tačiau laimėjo mažąjįGegužės 3 d. į Kauno technologijos universiteto studentų miestelį antrą kartą buvo pakviesti robotikos entuziastai – vyko autonominių robotų varžybos „Robotų intelektas 2012“. Didysis – 9000 eurų prizas – nebuvo laimėtas, tačiau teisėjų sprendimu dviem komandoms buvo padalintas mažasis – 500 eurų – prizas.

Šiais metais, kaip ir pernai, žmogaus nevaldomi robotai turėjo atlikti tą pačią užduotį – nuvažiuoti per pusę Studentų miestelio (t. y. 300 m) iki ant žemės padėto „aukso maišelio“, paimti jį ir atgabenti į starto vietą. Ne tokie ištobulinti robotai galėjo kovoti dėl tarpinio prizo, t. y. čia pat už keliasdešimt metrų padėto kito – „Fima“ įsteigto piniginio prizo – maišelio.

„Į šį renginį ėjau labai pakiliai nusiteikęs, – sveikindamas varžybų dalyvius sakė KTU rektorius Petras Baršauskas. – Tuo, ką jūs čia darote, kuo varžotės, mes labai didžiuojamės. Smagu, kad renginys tampa tradiciniu, tarptautiniu“. Sėkmingų varžybų dalyviams taip pat linkėjo mokslo prorektorė prof. Asta Punzienė, renginio rėmėjos ir mecenatės, įmonės „Fima“ plėtros direktorius Vytautas Zinkevičius, renginio globėjo Kauno miesto mero vardu – jo patarėjas ir KTU studentų reikalų tarnybos direktorius Martynas Ubartas.

Teisėjų komisijos pirmininkui prof. Rimvydui Simučiui pristačius teisėjų komandos narius, ištraukus starto vietos numerėlius, simboliškai Studentų mokslinės draugijos nariams paleidus azoto raketą ir teisėjui davus signalą, prasidėjo autonominių robotų varžybos. Prie Elektronikos rūmų esančioje starto linijoje buvo išsirikiavę 10 komandų robotai, tačiau ne visiems pavyko iš karto pajudėti – trukdė įvairios programavimo klaidos, ar, kaip teigė kažkuri iš komandų, vis dingstantis ryšys su palydovu. Varžybose dalyvavo Lenkijos ir Slovakijos komandos, taip pat Vilniaus universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, KTU gimnazijos, KTU ir KTU Panevėžio instituto robotų kūrėjų komandos.

Robotai didžiojo prizo nepasiekė, tačiau laimėjo mažąjį

Varžybų trasa, kaip ir pernai, buvo sudėtinga – įrengti kliūčių ruožai ir specialūs apribojimai, robotams prasibrauti iki Statybos rūmų trukdė ir virš trasos įrengta scena. Daugelis komandų jau renginio pradžioje išnaudojo 3 bandymų pajudėti maišelių link limitą, tad vėliau teisėjai taisykles kiek pakeitė – siekti didžiojo prizo leista dar tris kartus, o siekti mažojo prizo – neribotą kartų skaičių.

Per 3 val. robotams nepavyko pasiekti didžiojo „aukso maišo“, kietas riešutėlis pasirodė ir arčiau esantis maišelis. Pastarąjį pasiekė tik dvi komandos – Lenkijos ir VGTU, jos ir pasidalijo prizą. VGTU komandos robotą „Goldminer“ kūrė trys studentai: Daniel Svarabovič, Edvin Svarabovič ir Marek Jereminovič. Robotas veikia neuroninio tinklo pagrindu, t. y., prieš atliekant užduotį robotas yra apmokomas tą užduoti atlikti, o po to jau gali autonomiškai (savarankiškai) priimti sprendimus. Duomenų kaupimui ir analizavimui yra panaudotos 3 kameros, lazerinis atstumo matuoklis, taip pat integruoti ultragarsiniai ir infraraudonieji jutikliai. Visas duomenų apdorojimas yra paskirstytas tarp kompiuterio ir mikrovaldiklio.

Lenkų komandos, kurios nariais buvo Paweł Romanowski (Kūrybos centras DAMB, Gdanskas), Szymon Grocholski ir Marcin Pilecki (Gdansko technologijos universitetas), robotas „RoboDAMB“ pagamintas iš įvairių panaudotų dalių ir medžiagų, pavyzdžiui, kai kas paimta iš senos XEROX mašinos, kai kas iš seno automobilio, panaudotas nereikalingas vamzdis ir t. t. Kaip teigė komandos nariai, dabar stengiamasi robotus sukurti kuo modernesnius, juose turi būti kuo daugiau pavarų ir jutiklių, tačiau šįkart komanda pabandė įrodyti, kad robotas gali būti pažangus ir surinktas iš senienų. Atrodo, tai padaryti jiems pavyko.

Renginyje daug dėmesio susilaukė ir svečio teisėmis į trasą įvažiavęs Krašto apsaugos ministerijos išminavimo darbams skirtas robotas. Demonstratyviai pasisukinėjęs po aikštę, jis nesunkiai pasiekė maišelį ir iškėlė jį virš savęs. Netolimoje ateityje tai lengvai turės padaryti ir autonominiai robotai.

Renginyje „Robotų intelektas 2012“, jau rūmų viduje, taip pat buvo galima stebėti tris papildomas robotų varžybas: labirinto, linijos sekimo ir kamuoliuko nešimo. Norintys galėjo išmėginti savo jėgas „One nuotykių parko“ paruoštoje pramogų aikštelėje ar INFO meno dirbtuvėse, turėjo galimybę pasivažinėti riedžiu „Segway“.

Įteikus apdovanojimus šventę vainikavo spalvingas, kupinas šviesos ir energijos kolektyvo „Ugnies ratas“ šou.

Varžybų metu didysis aukso maišas su 9000 eurų nebuvo laimėtas, tačiau renginio organizatoriai tikisi, kad kitais metais bus dar daugiau dalyvių ir kažkam iš jų tikrai pasiseks. „Susidomėję autonominių robotų varžybomis kitiems metams turėtų pradėti ruoštis jau dabar, nemažai komandų „nebaigti darbai“ ir pakišo kojas“, – sakė renginio organizatorius, Studentų mokslinės draugijos pirmininkas Tomas Proscevičius.

Inf. šaltinis: Kauno technologijos universitetas

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras