Dėl 9000 ir 500 eurų prizų KTU rungsis „protingieji“ robotai

2012 04 29 13:53

Gegužės 3 d. 13 val. Kauno technologijos universiteto Studentų miestelį (tarp Elektronikos ir Statybos rūmų, Studentų g.) užvaldys autonominiai robotai, nes tuo metu vyks pasaulinio lygio varžybos „Robotų intelektas“.

„Šiomis varžybomis siekiame ir patys tobulėti, ir skatiname tai daryti kitus, rodome pavyzdį ir vaikams, ir jauniesiems kūrėjams, juk autonominis robotas - tai aukšto lygio intelektualus produktas, reikalaujantis gerai išmanyti įvairias technologijas,“ – teigė KTU Studentų mokslinės draugijos pirmininkas Tomas Proscevičius.

Dėl 9000 ir 500 eurų prizų KTU rungsis „protingieji“ robotai

Varžybose net 12 užsiregistravusių komandų pristatys autonominius (t. y. žmogaus nevaldomas technologines sistemas) robotus, kurie varžysis dėl 9000 ir 500 eurų prizų. Atvyks dalyviai ir iš užsienio šalių - Slvėnijos ir Lenkijos. Be jų, Lietuvai atstovaus Vilniaus universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, KTU gimnazijos, KTU ir KTU Panevėžio instituto robotų kūrėjų komandos.

Varžybos „Robotų intelektas“ rengiamos antrą kartą. Pernykštis autonominių robotų sambūris sulaukė didelio dalyvių ir žiūrovų susidomėjimo, nors nė vienas robotas nepasiekė tikslo. Arčiausiai jo buvo Estijos komandos robotas. Vis dėlto varžybomis buvo susidomėję ir Japonijos, Indijos, Vokietijos šalių jaunieji robotikos specialistai.

Lenkijos komandos robotas

Šiemet autonominiai robotai turės atlikti tą pačią užduotį – nuvažiuoti tam tikrą atstumą iki padėto „aukso maišo“ ir jį atgabenti į starto vietą. Tai atlikusio roboto komandai atiteks 9000 eurų. „Tai sudėtinga inžinerinė ir techninė užduotis, – sakė varžybų organizatorius T. Proscevičius. – Juk dalyvių komandos sukonstruotas autonominis mobilus robotas iš starto aikštelės turi judėti keliu su kliūčių ruožais ir specialiais apribojimais, paieškos lauko link, surasti ir parvežti „aukso maišą“ atgal į starto vietą. Robotas turi veikti visiškai autonomiškai, negali būti valdomas nuotoliniu būdu“.

Be pagrindinės varžybų dalies, robotai varžysis ir linijos sekimo, kamuoliuko gabenimo ir labirinto rungtyse.

Šių metų naujovė yra mažasis prizas – 500 eurų, kurį įsteigė UAB „Fima“. Šį prizą bus galima pelnyti paprasčiau, mat jis bus padėtas trasoje arčiau. Visų susidomėjusiųjų renginyje lauks ir daugiau įdomių atrakcijų. Į Studentų miestelį atvyks Krašto apsaugos ministerijos robotas išminuotojas, bus demonstruojamas KTU jaunųjų mokslininkų sukurtas autonominis neįgaliojo vežimėlis, bus pasirengęs priimti lankytojus „One“ nuotykių parkas.

Renginį baigs įspūdingas „Ultraviolet šou“.

Gegužės 3 d. kartu su varžybomis „Robotų intelektas“ KTU Elektronikos rūmuose vyks KTU jaunųjų mokslininkų darbų paroda „Technorama“.

Inf. šaltinis: KTU SMD

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras