Mokslininkai kuria dirbtinę medūzą, varomą jūros vandeniu

2012 03 22 13:05

Mokslininkai kuria medūzos robotą, varomą neišsenkančiu energijos šaltiniu – jūros vandeniu. „Robomedūza“ (angl. „Robojelly“) atkartoja gyvos medūzos judesius. Ši juda sutraukdama cirkuliarinį raumenį, atveriantį ir staigiai vėl užveriantį varpo formos kūną. Šiuo judesiu išstumiamas vanduo ir taip medūza stumiasi į priekį, rašo telegraph.co.uk.

Medūzos roboto kūnas sudarytas iš aštuonių segmentų, pagamintų iš metalų lydinio – metalų, kuriuos suspaudus, šie geba „prisiminti“ ir atgauti savo pirminę formą.

Dirbtinių medūzų paviršius padengtas juodu platinos sluoksniu, kuris reaguoja į deguonį ir vandenilį, esantį jūros vandenyje, ir taip gamina šilumą.

Mokslininkai kuria dirbtinę medūzą, varomą jūros vandeniu

Šiluma keliauja dirbtiniais „Robomedūzos“ raumenimis, versdama susitraukti aštuonis varpo formos kūno segmentus ir išstumti vandenį. Raumenims susitraukus, metaliniai segmentai atgauna savo pirminę formą – atsipalaiduoja.

„Mūsų žiniomis, tai yra pirmas sėkmingas povandeninio roboto projektas, kai robotas naudoja aplinkoje esantį vandenilį kaip kurą“, – komentavo Yonas Tadesse‘as, iš Etiopijos kilęs inžinierius.

Kol kas ši dirbtinė medūza dar tebėra laboratoriame etape, mat ji keliauja tik viena kryptimi – visi aštuoni segmentai susitraukia vienu metu. Vėliau planuojama kiekvieną segmentą priversti susitraukti atskirai, tokiu būdu bus galima keisti medūzos judėjimo kryptis.

Tyrimas aprašytas „Smart Materials and Structures“ žurnale.

Inf. šaltinis: LRT

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras