Keturi robotai bando įveikti Ramųjį vandenyną

2011 11 22 20:43

JAV autonominiai jūrų robotai „Wave Glider“ leidosi į kelionę Ramiuoju vandenynu siekdami naujo pasaulio rekordo.

Amerikiečių bendrovės „Liquid Robotics“ sukurti nuotoliniu būdu valdomi robotai „Wave Glider“ naudoja besikeičiantį skirtingų savo korpuso dalių plūdrumą, dėl kurio bangos juos stumia reikiama kryptimi. „Wave Glider“ valdomi per palydovinį ryšį, praneša „IEEE Spectrum“.

Keturi robotai bando įveikti Ramųjį vandenyną

„Wave Glider“ sudaryti iš dviejų dalių – antvandeninės ir povandeninės. Viršutinė, panaši į banglentę, naudojama energijos gamybai: joje įrengti saulės fotoelementų skydeliai. Pagaminta energija naudojama navigacinei, ryšio ir tyrimų įrangai maitinti. Dalis jos sumontuota povandeninėje aparato dalyje, pritvirtintoje prie viršutinės specialiu trosu.

Tokie robotai gali rinkti duomenis apie atmosferos būklę, vandenyno bangas bei sroves ir kitą mokslui svarbią informaciją, sakoma pranešime. „Wave Glider“ aparatai į Ramųjį vandenyną išplaukė lapkričio 17 dieną iš San Francisko. Visi keturi robotai kartu plauks iki Havajų, o po to pasidalins į dvi grupes: du iš jų plauks Australijos, o kitu du – Japonijos pusėn. Bendras kelionės maršruto ilgis siekia 60 tūkst. kilometrų. Jei ekspedicija bus sėkminga, tai bus naujas autonominių laivybos įrenginių pasiektas įveikto atstumo pasaulio rekordas.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras