Sukurtas pramoninių šiukšlių rūšiavimo robotas

2011 04 07 12:04

Suomijos inžinieriai sukonstravo mašiną, kuri rūšiuoja įvairias pramonines ir statybines atliekas, atrinkdama tas, kurios tinkamos antriniam naudojimui.

Autonominis aparatas „Recycler“, kurį sukūrė kompanija „ZenRobotics“, tai nedidelis stacionarus arba mobilus konvejeris. Aplink jo juostą sumontuoti įprastos ir infraraudonųjų spindulių kameros, lazeriniai skeneriai, metalo detektoriai, spektrometras ir kita matavimo įranga – priklausomai nuo darbo pobūdžio ir užsakovo pageidavimo.

Sukurtas pramoninių šiukšlių rūšiavimo robotas

Prietaisas gali atpažinti dešimtį įvairių medžiagų. Išilgai juostos esantys manipuliatoriai atskiria tai, ką galima perdirbti (pirmiausiai medį, metalą ir stiklą) nuo „nenaudingų“ šiukšlių – elektronikos ir mineralinių medžiagų.

Įrenginio bandymai prasidėjo vasario mėnesį. Per tą laiką „Recycler“ išmoko teisingai atskirti apie 50 % pramoninių statybinių šiukšlių. Nors šis rodiklis dar toli gražu ne idealus, tačiau jau dabar ši mašina gali žymiai pagerinti šiukšlių utilizavimą ir padėti racionaliai naudoti resursus.

„ZenRobotics“ vyriausiojo inžinieriaus Tuomaso Lukio teigimu, dabar kompanijos tikslas – sukurti kompaktišką įrenginį, galintį rūšiuoti buitines atliekas.

Inf. šaltinis: Computerra.ru

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras