Pentagonui prireikė elektroninių gepardų

2011 03 03 23:41

JAV Gynybos departamento Priešakinių gynybos tyrimų agentūros (DARPA) užsakymu bendrovė „Boston Dynamics” kuria naujus egzotiškus kovinius robotus.

Savo robototechnikos pasiekimais garsėjanti „Boston Dynamics” jau yra sukūrusi dviejų DARPA užsakytų robotų prototipus: begalvį humanoidą PETMAN ir keturkojį „Big Dog“. Šį kartą ji laimėjo DARPA konkursą dar dviejų tipų robotams kurti, pranešė „Popsci.com“. Abiejų naujųjų projektų vertė siekia po kelis milijonus dolerių.

Pentagonui prireikė elektroninių gepardų

Pagal šių konkursų sąlygas, „Boston Dynamics“ turi pagaminti žmogaus pavidalo robotą, galintį judėti raižyto reljefo vietovės salygomis, ir keturkojį į gepardą panašų robotą, kuris turėtų tapti greičiausiu pasaulyje, sakoma pranešime.

„Cheetah“ pavadintas robotas turės keturias kojas ir bėgdamas galės pasiekti 32–48 km/h greitį, tačiau „Boston Dynamics“ vadovas Marcas Raibertas pareiškė, jog nėra esminių kliūčių, kodėl ilgainiui dirbtinis gepardas negalėtų greičiu prilygti tikrajam. Gepardai laikomi greičiausiais žinduoliais, galinčiais pasiekti net iki 112 km/h greitį.

Skelbiama, kad robotas-gepardas turės lanksčią nugarą, ant šarnyrų sukiojamą galvą ir netgi uodegą. Jis galės lėkti šuoliais, staigiai pasisukti ir pakeisti kryptį, bėgti zigzagais ir preciziškai tiksliai sustoti reikiamoje vietoje. „Boston Dynamics” žada pateikti DARPA pirmąjį šio roboto prototipo variantą po 20 mėnesių.

Antrasis robotas pavadintas „Atlas“ vardu. Tai Terminatorių primenantis humanoidas, turintis dvi rankas ir dvi kojas, tačiau be galvos. Jis galės ne tik eiti sudėtingo reljefo vietovėmis, bet prireikus ir šliaužti pasiremdamas rankomis ir alkūnėmis. „Boston Dynamics“ inžinieriai mano, kad jis bus technologiškai pažangesnis už jų sukurtą PETMAN robotą, skirtą nuo cheminio ginklo saugantiems karių kombinezonams bandyti. PETMAN gali eiti beveik 5 km/h greičiu ir išlaikyti pusiausvyrą net ir stumdomas.

Bendrovės atstovai taip pat tikisi, kad „Atlas“ pakartos kariuomenės poreikiams skirto „BigDog“ roboto sėkmę. Šis 2008 m. pristatytas robotas skirtas kroviniams ir amunicijai nešioti. Jis gali nešti keturias kuprines raižyta ir akmenuota vietove, kurios neįveikia ratuotos transporto priemonės.

Įdomu, kad roboto-gepardo „Cheetah“ kovinė paskirtis ir naudojimo tikslas nežinomas.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras