Japonai moko robotą vaikščioti Mėnulyje

2010 12 24 00:14

Japonai moko robotą vaikščioti MėnulyjeVasedos universiteto (Japonija) mokslininkai pranešė sukūrę kompiuterinę roboto humanoido judėjimo po Mėnulio paviršių schemą.

Atsižvelgę į fizikinius WABIAN-2R tipo roboto judėjimo Mėnulio sunkio jėgos sąlygomis ypatumus, jie nustatė efektyviausią jo judėjimo būdą. Tai šuoliukai į priekį abiem kojomis, pranešė „New Scientist“.

Sunkio jėga Mėnulyje yra maždaug 6 kartus mažesnė, nei Žemėje, todėl jo paviršiuje išsilaipinę JAV astronautai pastebėjo, kad paprastai vaikščioti čia sunku – kur kas lengviau palengva bėgti, naudojant didelius šuolius.

Kad sužinotų, ar toks judėjimo būdas tinka ir robotams, Vasedos universiteto Šiuolaikinės mechaninės inžinerijos fakulteto profesorius Atsuo Takanishis su kolegomis sukūrė kompiuterinį modelį roboto androido WABIAN-2R judėjimui Mėnulio sąlygomis tirti. Šis 1,5 metro aukščio ir 64,5 kg svorio robotas skirtas padėti žmonėms atlikti kasdienes užduotis.

Pranešama, kad šis kompiuterinis modelis buvo pristatytas gruodžio 14–18 d. Kinijoje vykusioje konferencijoje „ROBIO 2010“.

Japonų mokslininkai nustatė, kad robotas iš esmės gali atsispirti abiem kojomis ir vėl po šuolio nusileisti ant grunto neprarasdamas pusiausvyros. Tačiau tuo atveju, kai šuolių aukštis pasiekia 0,8 m, roboto judėjimo greitis žymiai sumažėja, o šokčiojant iki pusantro metro aukščio šuoliais jis gali apvirsti. Teigiama, kad tolimesni tyrimai padės nustatyti idealų greičio ir stabilumo balansą. Iš visko sprendžiant, optimaliausiu roboto judėjimo variantu bus šuoliai abiem kojomis.

Japonijos kosmoso agentūra JAXA planuoja išlaipinti Mėnulyje savo robotus, kurie esą turėtų būti geresnė alternatyva mėnuleigiams.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras