Save kuriantys robotai

2010 12 04 08:04

Moksliniuose fantastiniuose filmuose save kuriantys ir besidaugiantys robotai – ne naujiena. Bene garsiausias pavyzdys – terminatorių civilizacija, mėginanti sunaikinti žmoniją. Vokietijos mokslininkai, dirbantys Fraunhoferio institute, nusprendė surizikuoti. Jie sukūrė genetinius robotus, kurie gimsta ne iš šventosios dvasios, o iš genetinių algoritmų ir trimačio spausdintuvo.

Ką padarė mokslininkai? Jie sukūrė kompiuterio algoritmą, įvertinantį aplinkos faktorius, fizikos dėsnius, atliekamą užduotį ir pan. Kompiuterinė programa į tai atsižvelgia, konstruodama konkrečiai užduočiai skirtą robotą. Įsivaizduokite, kad ateityje kosminis, automatinis, bet tokia programa aprūpintas zondas nusileidžia kokioje nors planetoje ir, įvertinęs situaciją, ima konvejeriniu būdu gaminti kolonizacijai ar kitiems darbams skirtus optimaliai sukonstruotus robotus.

Ši autonomiškai kurianti programa įvertina, kokiu paviršiumi judės būsimas kūrinys, ar jam teks plaukti, o gal lipti siena? Rezultatai gali būti įvairūs, kaip evoliucijos procesų valdomoje gamtoje. Todėl šie robotai vadinami genetiniais, kaip ir algoritmas. Neišvengiama ir robotinių mutacijų. Atrodo, kad pamažu artėjame prie kai kurių rašytojų fantastų ir režisierių numatomos pavojingos ateities.

Save kuriantys robotai

Taip atrodo vadinamieji genetiniai robotai, sukonstruoti iš cilindrinių vamzdelių ir lanksčių (rutulinių) jungčių. Juos kuria kiti robotai. Konstrukcija priklauso nuo užduoties.

Inf. šaltinis: Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras