Čempionė pelė-robotė labirintą įveikia vos per 5 sekundes

2010 11 02 21:50

Konkursas „Micromouse“ yra tarptautinio masto renginys, kurio metu mažytės automatinės pelės-robotės turi ištyrinėti ir vėliau kaip galima greičiau (ir „elegantiškiau“) įveikti labirintą. Atrodytų, jog 16×16 dydžio labirintas nėra labai sudėtinga užduotis, tačiau iššūkių visgi yra gausu.

Žinoma, kiekvienai pelei suteikiami keli bandymai, kurių metu robotas turi ištobulinti savo įgūdžius įveikti sudėtingą maršrutą. Kartais tokio tipo labirintai pramogų tikslais sukuriami ir žmonėms (pavyzdžiui, tinkamai išpjovus auginamų kukurūzų lauką). Tad jei norite išbandyti, ar tikrai tokia užduotis yra sudėtinga, pamėginkite ištyrinėti ir įveikti tokį galvosūkį bėgte ir per kelias sekundes. Atsižvelkite į tai, kad pelėms nesuteikta galimybė matyti labirintą iš viršaus ir jos neturi integruoto GPS modulio, kaip kai kurie kiti robotai – jos tiesiog įsimena kiekvieną koridorių ir prisimena jų išdėstymą.

Konkursas pradėtas organizuoti aštuntojo dešimtmečio pabaigoje, nors esama duomenų, jog pirmieji entuziastai varžybas rengdavo net šeštajame dešimtmetyje. Konkurso etapai rengiami visame pasaulyje ir didžiausio populiarumo sulaukia Didžiojoje Britanijoje, JAV, Japonijoje, Singapūre, Indijoje ir Pietų Korėjoje.

Labirintas yra sudarytas iš 16×16 dydžio kvadratinio tinklelio – kiekvieno kvadrato kraštinė sudaro 180 mm, o šoninių sienelių aukštis yra 50 mm. Pelės yra visiškai autonominiai robotai, turintys be jokios pagalbos rasti kelią nuo nustatytos startinės pozicijos iki labirinto centro. Pasiekusi tikslą, pelė paprastai atlieka kelias papildomas paieškas, siekdama nustatyti optimalų maršrutą. Nustačius optimalų maršrutą, pelė turi jį įveikti per kaip galima trumpesnį laiką. Pelės pasiekia iki 3 metrų per sekundę greitį. Egzistuoja ir sudėtingesnė konkurso versija pavadinimu „Half Size Micromouse“, pradėta rengti 2009 metais. Jo metu labirintas užima tą patį plotą, tačiau jį sudarančių kvadratėlių kraštinės sumažintos dvigubai (t. y. labirinto dydis sudaro 32×32 ląstelių).

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras