Robotams sukurta dirbtinė oda

2010 09 13 14:33

Mokslininkai sukūrė prisilietimams jautrią dirbtinę odą, kuria vieną dieną gali būti aprengti robotai, rašo „Daily Telegraph“.

Plona lanksti medžiaga turi mikroskopinį puslaidininkių tinklą, kuris leidžia odai „jausti“. Tyrėjai tikisi, kad ji ateityje padės protezinėms galūnėms įgyti jautrumą.
Kalifornijos universiteto Berklyje suburtos komandos narys dr. Ali Javey sako: „Mūsų idėja yra gauti medžiagą, kuri veikia kaip žmogaus oda, o tai reiškia jai suteikti galimybę jausti ir liesti objektus.“

„Žmonės paprastai žino, kaip laikyti trapų kiaušinį jo nesudaužant. Jei norime roboto, kuris, pavyzdžiui, galėtų iškraustyti indus, reikėtų užtikrinti, kad jis tą darydamas nesudaužys vyno taurių. Bet mes taip pat norime suteikti robotui galimybę paimti katilą jo nepametant.“

Be panaudojimo robotuose, anot A. Javey, ši „oda“ gali vieną dieną padėti atstatyti jautrumą pacientams su dirbtinėmis galūnėmis.

Ankstesni bandymai sukurti dirbtinę odą nebuvo sėkmingi, nes naudojamos medžiagos buvo arba pernelyg kietos, arba prastos elektros laidininkės.

Naujasis odos gamybos būdas, aprašytas žurnale „Nature Materials“, yra pagrįstas plonų „nanolaidelių spausdinimu“ ant lankstaus pagrindo.

Inf. šaltinis: Delfi.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras