Dirbtinis intelektas gali evoliucionuoti: robotų pasaulis dar vienu žingsniu arčiau?

2010 09 01 09:40

Mičigano universitete (Michigan State University – MSU) vyksta be galo įdomūs ir intriguojantys eksperimentai, programų pasaulyje imituojama evoliucija – pasiekiami beveik tokie patys procesai kaip ir tikrame gyvybės pasaulyje.

Tyrėjams pavyko įrodyti, jog ir pats primityviausias instrukcijų rinkinys, sugebantis imituoti kad ir paprasčiausias atrankos galimybes, evoliucijos eigoje sukuria „skaitmeninių organizmų“ savaiminę trumpalaikę atmintį ir padeda organizmas tobulėti jiems svarbia krytimi. Žinoma, tai dar ne dirbtinė gyvybė, o tik sudėtinga programa, pavadinta Avida vardu.

Laura Grabowski

Laura Grabowski

Tai nėra įprastinė programa, o greičiau „programų kolonija“, turinti daugybę „skaitmeninės gyvybės formų“ – vidinių programų, vadinamų Avidianais (Avidians). Tai ypatingos programos, galinčios savaime susikurti, naudodamos bazinį programinį kodą, kuris yra savotiškas gyvosios gamtos DNR analogas. Dėka nuolatinių atsitiktinių pakeitimų šiame kode vyksta Avidianų mutacijos, kurios leidžia įgyti arba prarasti pranašumą kovoje už „maistą“ – šiuo atveju programos konkuruoja dėl procesoriaus resursų, leidžiančių programoms aktyviai „daugintis“ bei įgyti naujų savybių. Tarp jų ir atmintį.

Skaitykite visą straipsnį: http://www.elektronika.lt/articles/knowledge/24773/

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras