Japonijoje sukurtas kūdikį imituojantis robotas

2010 06 18 00:01

Japonijos mokslininkai pagamino devynių mėnesių amžiaus kūdikį imituojantį robotą, kuris turėtų padėti išsiaiškinti žmogaus raidos ypatumus.

„Noby“ pavadintas robotas (tai angliškų žodžių „nine month old baby“ – 9 mėnesių kūdikis) sukurtas taip, kad kuo geriau imituotų tikro kūdikio elgesį ir raidą, praneša „Physorg.com“. Jame įrengta 600 jutiklių, fiksuojančių prisilietimus, galvoje sumontuotos vaizdo kameros ir mikrofonai, leidžiančios „Noby“ matyti ir girdėti, be to, jis prijungtas prie galingo kompiuterio.

Japonijoje sukurtas kūdikį imituojantis robotas

Robotas yra 71 centimetro ūgio ir sveria 7,9 kg – panašiai kaip 9 mėnesių kūdikis. Jo oda pagaminta iš uretano, kūnas lankstus, o sąnariai imituoja žmogaus sąnarių veiklą.

Tokijo universiteto profesoriaus Yasuo Kuniyoshio, vadovavusio Japonijos nacionalinio Priešakinio taikomųjų mokslų ir technologijų instituto mokslininkų grupei, kūrusiai „Noby“, teigimu, šį robotą mokslininkai jau naudoja žmogaus raidos teorijoms tikrinti.

„Į robotą galima įdiegti jūsų sukurtą programinę įrangą, stebėti, kaip jis reaguoja į aplinką ir žmogaus veiksmus, ir lyginti tai su tikrų kūdikių elgsena“, - sakė profesorius. Pasak jo, jei robotas tam tikrose situacijose elgiasi keistai, tyrėjai gali modifikuoti programinę įrangą, kad „pareguliuotų“ jo raidos procesus.

„Nony“ yra vienas iš visos eilės humanoidų, sukurtų vykdant platesnį Osakos universiteto robotų inžinerijos profesoriaus Minoru Asada vadovaujamą projektą, kurį finansuoja šalies vyriausybės remiama Japonijos Mokslo ir technologijų agentūra. Jos pranešime teigiama, kad šiuos tyrimus vykdantys mokslininkai replikuoja humanoidus, siekdami tirti žmonių raidą naujais būdais.

„Vaikai augdami išmoksta naujų dalykų, įvaldo naujus gebėjimus, tačiau tikrąjį tokios raidos mechanizmą dar reikia išsiaiškinti“, - pabrėžia japonų mokslininkai. Pasak jų, tai perpratus bus galima kurti robotus, kurie ateityje gyvens kartu su žmonėmis.

Pranešama, kad vaikus imituojančius robotus projektuojantys Yasuo Kuniyoshio vadovaujami inžinieriai taip pat yra pagaminę 5 metų amžiaus vaiką imituojantį robotą „M3-Kindy“. Toks robotas gali vaikščioti ir eiti į darželį su kitais vaikais.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras