Beždžionė sugeba mintimis valdyti robotą-manipuliatorių

2010 06 11 07:18

Artėja tas momentas, kada dėl kokių nors priežasčių gebėjimą judėti praradę žmonės galės valdyti robotizuotus protezus ir egzoskeletus, ir darys tai taip lengvai, tarsi šie mechanizmai būtų jų pačių kūno dalis. Šiuo metu tokie eksperimentai jau atliekami su beždžionėmis. Nors atrodo kiek neįtikėtina, tačiau minėti gyvūnai gan sparčiai pripranta prie mintimis valdomų manipuliatorių.

Tai, žinoma, toli gražu ne pirmas atvejis, kai beždžionė su implantuotais į smegenis jutikliais sugeba valdyti mašinas, pasitelkdama vien tik savo mintis. Fizine prasme mūsų mintis sudaro neuronais keliaujančių impulsų sekos, kurias mokslininkai jau sugeba užfiksuoti ir tam tikru tikslumu dekoduoti. Robotizuotas septynių laisvės laipsnių manipuliatorius dabartiniu metu yra bene pati sudėtingiausia sistema, kurią primatui pavyko valdyti tokiu būdu.

Robotas-manipuliatorius. Šalia jo, dešinėje tupi robotą valdanti beždžionė
Robotas-manipuliatorius. Šalia jo, dešinėje tupi robotą valdanti beždžionė.

Mokslininkai jau seniai dirba, siekdami sukurti betarpišką smegenų ir elektromechaninių įtaisų sąsają. Yra vilčių, jog kažkada paralyžiuoti žmonės galės valdyti aukštosiomis technologijomis pagrįstus specialius protezus. Šios srities eksperimentai rodo, jog pavyksta sukurti vis sudėtingesnius ir sudėtingesnius žmogaus ir gyvūnų smegenimis valdomus įtaisus.

Daugiau: http://www.elektronika.lt/news/electronics/23801/.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras