Skraidantys robotai dangų pavers ekranu

2010 02 22 11:40

„Flyfire“ projektą vykdantys JAV mokslininkai išmoko danguje projektuoti judančius vaizdus. Juos formuoja nuotoliniu būdu valdomi mikrosraigtasparniai su šviesos diodais.

Masačūsetso Technologijų instituto (MIT) mokslininkai „Flyfire“ projektą vykdo kartu su kolegomis iš „SENSEable City Lab“ ir „Aerospace Robotics and Embedded Systems Laboratory“ (ARES Lab) laboratorijų. Jo tikslas – transformuoti bet kokią įprastinę erdvę į tikroviško vaizdo interaktyvų 3D ekraną panaudojus daugybę skraidančių mikrorobotų su LED šviesos šaltiniais. Tokie nuotoliniu būdu valdomi miniatiūriniai skraidymo aparatai, sujungti į ryšio tinklą, gali sinchroniškai keisti savo padėtį erdvėje, o prie jų prikabinti šviesos diodai tarsi įprasto ekrano vaizdo taškai (pikseliai) formuoja žiūrovų matomą vaizdą.

Skraidantys robotai dangų pavers ekranu
„Flyfire“ projekto nuotr.

Pasak „Physorg.com“, šiais „robotizuotais“ vaizdo taškais galima manipuliuoti realiuoju laiku – tam naudojama precizinė „ARES Lab“ autostabilizacijos technologija. Nors šiuo metu projekto vykdytojai gali kontroliuoti tik palyginti nedidelį mikrosraigtasparnių skaičių, tikimasi ilgainiui ekrano dydį išplėsti taip, kad vaizdą jame formuotų daugybė „skraidančių pikselių“.

Mokslininkai siekia pritaikyti šį išradimą masinei žiūrovų auditorijai skirtiems 3D ekranams „gaminti“. Vaizdas juose būtų matomas dideliu atstumu ir iš visų pusių. Filmuotoje medžiagoje demonstruojama, kad „skraidantys pikseliai“ gali danguje formuoti pačius įvairiausi atvaizdus, pradedant rašomais žodžiais, baigiant spalviniais piešiniais. Pasak projekto vykdytojų, praktiškai tokiuose ekranuose bus galima pateikti bet kokio tipo vizualinę informaciją.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras