Nauji eksperimentai su chaosiniais robotų valdymo algoritmais

2010 01 24 08:06

Mokslininkai ir inžinieriai kurti paprastus ir pakankamai robotų galimybių robotus jau išmoko. Tačiau norint tobulinti robototechniką, reikia žengti žingsnį link aukštesnio lygio valdymo galimybių – kažko, kas primintų gyvų organizmų neuronų veiklą ir sugebėjimą priimti nestandartinius sprendimus neįprastose situacijose. Ir nors dirbtiniai neuroniniai tinklai vis dar vystymosi stadijoje, į pagalbą sprendžiant šią problemą gali ateiti chaoso algoritmai.

Pas žmones ir gyvūnus periodiškai pasikartojantys judesiai yra valdomi centrinio šablonų generatoriumi (Central pattern generator – CPG), pranešime spaudai aiškina mokslininkai iš Makso Planko instituto. Šis principas yra plačiai naudojamas ir judančiose mašinose. Tačiau kaip taisyklė, kiekvienam skirtingam judėjimo būdui reikalingas atskiras generatorius. Kitaip tariant, išoriniai jutikliai priima informaciją apie supamą aplinką, o šiuos duomenis apdorojęs valdiklis priima sprendimą, kokį konkrečiai judesių šablonų generatorių CPG naudoti.

Dabartinio tyrimo autoriai tvirtina, jog robotas gali keisti daugiau nei 10 skirtingų žingsniavimo būdų naudodamasis vienu vieninteliu CPG generatoriumi, o tai leidžia pasiekti ne kas kitas, o valdomas chaosas.

Daugiau skaitykite: http://www.elektronika.lt/articles/electronics/21187/

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras