Robotai, galintys laipioti sienomis

2010 01 20 07:06

Dr. Amir Shapiros, mokslininkas iš Ben Guriono universiteto, demonstruoja savo sukurtus robotus, kurie gali laipioti sienomis.

Kiekvienas iš keturių robotų naudoja skirtingas technologijas - pirmasis robotas, panašiai kaip kai kurie vabzdžiai ir ropliai, tepa savo ratukus pašildytais skystais klijais, ir taip prilimpa prie sienos ir gali ja judėti.

Antrasis mėgdžioja kates ir smulkius graužikus – jis turi keturias kojas su aštriais nagais, beje, padarytais iš žvejybinių kabliukų, kuriais įsikabinęs gali ropštis nelygiais paviršiais.

Trečiasis panaudoja visai netikėtą technologiją – jo ratukai apvynioti firmos 3M popieriniais lipdukais – tiesa, lipni pusė – išoriniame paviršiuje. Jis gali judėti ir glotniais paviršiais, tokiais kaip stiklas ar keraminės plytelės.

Ketvirtasis – magnetinis, galintis judėti metaliniais paviršiais, pavyzdžiui, jis gali nusileisti laivo korpusu po vandeniu ir apžiūrėti, ar nėra pritvirtintos kontrabandos ar sprogmenų.

Nieko nuostabaus, kad šiais robotais jau susidomėjo ir Izraelio kariškiai, norintys panaudoti juos žvalgybiniams tikslams.

Inf. šaltinis: MokslasPlius.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras