Kaip nubausti robotą?

2009 08 05 15:47

Kaip nubausti robotą?
(Crystl nuotrauka)

2007-ųjų spalį per karines pratybas Pietų Afrikoje „kuoktelėjo“ robotizuotas priešlėktuvinis pabūklas ir į saviškius kareivius paleido salvę iš penkių 35 mm Oerlikon MK5 vamzdžių. Devyni kariai žuvo, dar keturiolika buvo sužeisti. Šiemet Švedijos gamykloje robotas pabandė nusukti darbininkui galvą. Šie paskiri atvejai dar nieko nereiškia, tačiau robotų kūrėjai jau ragina kurti robotų ir žmonių santykių taisykles, galvoti apie bendravimo su robotais etiką ir apie bausmes prasikaltusiems robotams.

Per anksti? Amerikiečių namuose šiandien yra daugiau kaip 3 milijonai grindų valymo ir dulkių siurbimo robotukų Roomba ir Scooba. Šie realiai grėsmės nekelia – net jei sutriktų jų protelis, nebent kojos pirštą numintų, tačiau mokslininkai teigia, kad bendravimo, darbo ir gyvenimo su robotais problemos bus tikrai aktualios jau 2030-aisiais.

Tai, ką plačioji visuomenė galvoja apie robotų elgesio normas, yra gauta iš Isaaco Asimovo fantastinių apsakymų ir romanų. Garsiosios trys robotikos taisyklės sako, kad:

  1. Robotas negali pakenkti žmogui arba leisti, kad dėl roboto neveiklumo žmogui būtų padaryta žala.
  2. Robotas turi paklusti žmogaus nurodymams, išskyrus atvejus, kai tai prieštarauja pirmąjai taisyklei.
  3. Robotas turi rūpintis savimi, išskyrus tuos atvejus, kurie prieštarauja pirmąjai ir antrąjai taisyklėms.

Tačiau ir pats Asimovas daugelio savo apsakymų fabulą kūrė iš situacijų, kai šios trys taisyklės yra sunkiai ar net visiškai nepritaikomos. Be to, jos veiks tik tuo atveju, kai roboto turima informacija ir gebėjimas mąstyti prilygs žmogiškąjam. Tarkime, jei robotui ligoninėje skubiai prireikė pakrauti savo akumuliatorius, jis turi pakankamai žinoti apie žmonių gydymą, kad neatjungtų ligonio dirbtinio kvėpavimo aparato. Antraip jis gali pagalvoti, kad žmogus ilsisi ir elektra jam šiuo metu nereikalinga.

Dar keblesnė situacija yra su bausmėmis robotams. Iki šiol viskas buvo paprasta – dėl roboto neveikimo ar netinkamo veikimo buvo kalti jo kūrėjai (arba retesniais atvejais jo operatoriai). Tačiau jei užsakovas nori roboto su dirbtiniu intelektu ir autonomišku sprendimų priėmimo režimu, tai bausti už netinkamus roboto sprendimus jau reikėtų patį robotą. O kaip?

Man šiek tiek gaila, kad nesulauksiu dienos, kai šios problemos bus ant žurnalų (ar to, kas bus vietoje jų) „Psichologija tau“ viršelių. Bet galiu dar kartą perskaityti Asimovo „Aš robotas“. Jei kas dar neskaitė – labai rekomenduoju. Ypač jei nemėgstate fantastikos…

Inf. šaltinis: Nežinau.lt.

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras