Humanoidai gali pradėti kariauti?

2009 05 27 12:51

Šiandien robotai karinių konfliktų zonoje jau nieko nebestebina. Tai žvalgybiniai lėktuvai, išminuotojai ir kt. Savo mintimis šia tema pasidalino robotų srities ekspertas Danielis Vilsonas.

Humanoidas yra robotizuotas įrenginys, kuris pagal išorės požymius (turi rankas, kojas ir t. t.) panašus į žmogų. Sukurti robotų prototipai, pavyzdžiui „ASIMO“, jau moka atnešti arbatą ir maloniai pasisveikinti. Tačiau, dažniausiai fantastiniuose filmuose šie įrenginiai pateikiami kaip siaubingos žudymo mašinos, viską naikinančios savo kelyje. Danielis Vilsonas išskyrė keturias priežastis, dėl kurių filmų režisierių fantazijos vieną dieną gali tapti realybe.

Humanoidai gali pradėti kariauti?

Žmogaus kūno sandara ir humanoidų konstrukcija. Šiame technologijų kūrimo etape robotai kol kas negali išsiversti be operatorių bei inžinierių priežiūros. Dažniausiai šiuolaikiniai kariniai robotai valdomi nuotolinio valdymo būdu. Pasak eksperto, procesą galima palengvinti tik naudojant humanoidus – operatorius intuityviai planuos roboto judėjimo procesą.

Aplinka, įrenginiai ir ginklai. Niekas netrukdo tankui pravažiuoti per dykumą. O kaip dėl kambario ar siauro skersgatvio? Kiekvienas rankomis sukurtas objektas, namas, gatvė ar miestas, sukurtas žmogaus, o ne ko nors kito patogumui. Humanoidams, skirtingai nuo kitų tipų robotų, žymiai paprasčiau judėti laiptais, eiti pro duris ir orientuotis gyvenamuose patalpose. Be to, tokius įrenginius daug lengviau išmokyti valdyti ginklą, naudotis transporto priemone.

Humanoidus lengviau mokyti ir treniruoti. Dažniausiai karas yra nepertraukiama improvizacija, t. y. jo dalyviai turi priimti sprendimus labai greitai. Tikimasi, kad ateities robotai galės mokytis stebėdami. Tokiu būdu juos bus galima treniruoti taip pat kaip ir žmones. Čia svarbus žmogaus ir humanoido „kūno“ panašumas.

Komandinis žmonių ir humanoidų darbas. Netolimoje ateityje vargu ar robotai galės savarankiškai išspręsti sudėtingus karinius uždavinius. Iš pradžių jiems teks dirbi su žmonėmis. Manoma, kad žmonių ir robotų bendradarbiavimas padarys vienos ar kitos specialiosios grupės darbą daug efektyvesniu ir saugesniu.

Kaip matome, argumentai yra svarūs. Tikėkimės, kad humanoidų naudojimas padės išvengti aukų tarp žmonių karinės kompanijos metu.

Inf. šaltinis: IT bazė

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Vienas komentaras to “Humanoidai gali pradėti kariauti?”

  1. Kompiuterių meistras rašo:

    Galėtų greičiau juos integruoti į automobilius. Dailiosios lyties atstovėms nebekiltų problemų su parkingu :)

Jūsų komentaras