Robotas-gekonas gali judėti sienomis ir lubomis

2009 05 03 07:09

Robotų galimybė judėti sienomis ir net lubomis yra labai svarbi – būtent tokie aparatai galėtų atlikti eilę darbų, kuriuos dabar atlieka žmonės. Tai ne tik banalus sienų, langų ir sunkiai pasiekiamų paviršių valymas, bet ir galimybė tirti pastato konstrukcijos defektus.

Šiandien jau yra sukurti panašūs aparatai, bet jie turi didelių trūkumų – aparato prisitvirtinimui prie sienų ir lubų naudojami specialūs siurbliai, sudarantys vakuumą „čiulptuvėliuose“. Tokie robotai suvartoja daug energijos, todėl arba reikia naudoti laidą energijos tiekimui (kas neleidžia padaryti roboto visiškai autonominio), arba susitaikyti su trumpu roboto veikimo laiku.

„Tankbot“

Vis dėlto, neturintis minėtų trūkumų aparatas jau kuriamas Karnegi-Melouno universitete. Aparato privalumai yra: jo kompaktiškumas, galimybė judėti horizontaliais ir vertikaliais paviršiais, konstrukcijos paprastumas. Kaip ir kuriant daugumą robotų modelių, įkvėpimo buvo semiamasi iš gamtos, o kaip pavyzdys buvo paimta gekono galimybė judėti absoliučiai visuose paviršiuose. Tirdami unikalias gyvūno galimybes mokslininkai atskleidė, kad jį laiko mažyčiai plaukeliai ant letenų – naudojamas plačiai žinomas Van der Vaalso jėgos fenomenas.

Skaitykite toliau: http://www.elektronika.lt/articles/electronics/16843/

Inf. šaltinis: IT bazė

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras