Apie robotus retro stiliumi (III dalis)

2009 03 24 14:20

Šiandien ir vėl tęsiu straipsnių seriją apie robotus. Tie, kurie seka šį straipsnių ciklą žino – aprašau ne tokią ir naują (32 metų senumo), iš rusų kalbos išverstą knygelę „molodaja gvardija“.

„Kodėl?“, – paklausit. Taip bandau paįvairinti kasdienybę ir atitrūkti trumpam nuo naujų „iPhone“, „BlackBerry“, „Windows“ versijų. Atsibodo tie greitai atsinaujinantys daikčiukai – neleidžia ramiai miegoti.

Todėl ir paėmiau šią seną knygutę apie robotus. Tiesa, šiandienos tekstas gali pasirodyti ne visai apie robotus. Šįsyk ketinu papasakoti apie roboto pirmtaką, laikrodį.

Pirmasis robotas - vandens laikrodis klepsidra

Senovės graikų mokslininkas Heronas prieš porą tūkstančių metų užbaigė savo darbą, kuriame šlovingai aprašė Antikos mokslo laimėjimus. Be sverto, suktuvo, pleišto, sraigto ir kitų mechanizmų, buvo rašoma ir apie laiko „automatus“.

Manoma, jog šie „automatai“ buvo pagrįsti tokiais pat principais kaip ir šių laikų automatiniai įrenginiai. Vienas populiariausių – senų senovėje Kinijoje ir Indijoje pasirodęs vandens laikrodis, klepsidra.

Daugiau skaitykite: http://www.elektronika.lt/articles/electronics/16089/

Inf. šaltinis: Alfa.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras