Degalus į JAV karinius lėktuvus pilstys robotai

2009 02 05 09:18

Kitąmet JAV karinės oro pajėgos planuoja pademonstruoti antžeminį robotą, kuris savarankiškai galės papildyti karinių orlaivių degalų atsargas, pranešė „FlightGlobal.com“.

Toks robotas JAV karinių oro pajėgų vadovybės užsakymu kuriamas KOP Tyrimų laboratorijos medžiagų ir gamybos direktorate. Pranešama, kad robotai pirmiausia pradės aptarnauti „Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter“ naikintuvus.

Laboratorijoje demonstruotas tokio roboto prototipas remiasi vizualine nukreipimo sistema: daviklių sistema leidžia jam orientuotis erdvėje ir tiksliai vykdyti reikiamas operacijas. Robotas aktyvuojamas nuotoliniu būdu iš valdymo centro.

Pranešama, kad robotas sugeba pats nustatyti orlaivio tipą, jo orientaciją, susirasti degalų bakų angas, o priartėjęs prie lėktuvo į specialų adapterį įstato degalų žarną ir pradeda leisti degalus.

Pasak specialistų, naujasis degalų pildymo būdas suteiks galimybę lėktuvus aptarnaujančiam techniniam personalui saugiai dirbti per atstumą nenaudojant apsauginių priemonių, užtikrins saugumą cheminio ar biologinio ginklo panaudojimo atveju ir padės taupyti žmogiškuosius išteklius.

Jei roboto bandymai bus sėkmingi, tokie įrenginiai artimiausiais metais gali atsirasti ir JAV sąjungininkių karinėse oro pajėgose, o ateityje galbūt bus pradėti naudoti ir civilinėje aviacijoje, praneša „FlightGlobal.com“.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras