Robotų karai: JAV „terminatoriai“ laikysis Ženevos konvencijų

2008 12 06 08:42

Pentagonas kuria kovinius robotus, kuriuos valdančioje programinėje įrangoje bus įdiegtas visiškas suderinamumas su Ženevos konvencijomis. Tokie kareiviai – robotai nekreips dėmesio į mūšio lauke pastebėtus medikus, nešaudys į pasiduodančius priešo karius ir nevykdys karo nusikaltimų, kuriais neretai būna kaltinami kariaujantys žmonės.

JAV kariuomenė ir Karinis jūrų laivynas pasamdė robototechnikos etikos specialistus, kurie turės užtikrinti, jog Pentagono užsakymu kuriami koviniai robotai netaptų į Terminatorių panašiomis amoraliomis žudymo mašinomis, kurios kovodamos nesirenka savo aukų, skelbia britų dienraštis „Daily Telegraph“.

Iki 2010-ųjų Pentagonas į vadinamųjų „autonominių sistemų“ (taip kariškių žargonu vadinami robotai) kūrimo programą investuos 4 mlrd. dolerių. Vienas svarbiausių reikalavimų, kuriuos robototechnikos specialistams kelia JAV kariuomenės atstovai – kad koviniai robotai būtų „morališkai atsparūs“, tai yra mūšio lauke nepasiduotų baimei ir kerštui – jausmams, kurie dažnai užvaldo priešakinėse linijose kovojančius karius.

Daugiau skaitykite: http://www.elektronika.lt/articles/electronics/14406/

Robotų karai: JAV „terminatoriai“ laikysis Ženevos konvencijų
Planet Photos/„Scanpix“ nuotr.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras