Stambiausias pasaulyje savivartis pavirs robotu - sunkvežimiu

2008 11 14 17:32

Carnegie Mellon (CMU) universitetas kartu su kompanija „Caterpillar“ kuria naują, lygi šiol patį didžiausią robotą-automobilį. Tam jie pasirinko sunkiausią pasaulyje sunkvežimį ir dabar planuoja jį patobulinti įdiegiant pilnai automatizuoto piloto sistemą.

Milžiniškas nepilotuojamas sunkvežimis projektuojamas Caterpillar 797B bazėje – tai didžiulis savivartis, naudojamas kalnakasybų darbuose. Jis gali vežti 345 tonų krovinį, o pilnoji jo masė siekia 624 tonas. Šiam „monstrui“ gyvybę suteikia 24 cilindrų variklis, sukuriantis bendrą 3550 arklių jėgą. Reikia paminėti, jog egzistuoja ir šio milžino konkurentas – sunkvežimis „Liebherr T 282 B“. Jis gali vežti truputį didesnį krovinį, tačiau bendroji jo masė ir apskritai visi matmenys yra mažesni.

„Automatiniai automobiliai vis dar yra kūrimo stadijoje“, - pasakoja Tony Stentz, vienas iš projekto autorių. Tačiau mokslininkai tikisi, jog per 5-10 metų realiose karjerų sąlygose dirbantys automatizuoti sunkvežimiai padės patobulinti technologijas taip, kad toks valdymo principas pasirodys ir lengvuosiuose automobiliuose. Kitaip sakant, artėja autopilotų era.

Daugiau skaitykite: http://www.elektronika.lt/articles/electronics/14036/

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras