Robotas tavo skrandyje

2008 09 23 14:10

Europos mokslininkų grupė kuria technologiją, leisiančią praryjamiems įrenginiams skrandyje susijungti į daugiafunkcinį prietaisą.

Medikai jau seniai ieško būdų geriau pažinti žmogaus organizmui, išvengiant endoskopijos ar operacijų. Pavyzdžiui, jau sukurta už tabletę vos didesnė praryjama kamera, kuri daro skrandžio ir žarnyno nuotraukas.

Prijungę magnetus kapsulių galuose, mokslininkai tikisi sukurti į gyvatę panašų robotą, kuris galėtų pats susikonstruoti skrandyje.
Prijungę magnetus kapsulių galuose, mokslininkai tikisi sukurti į gyvatę panašų robotą, kuris galėtų pats susikonstruoti skrandyje.

Tačiau tokių įrenginių galimybės lieka ribotos, nes papildomos funkcijos neišvengiamai didina jų matmenis.

Norėdama apeiti šią problemą, grupė Prancūzijos, Šveicarijos ir Ispanijos mokslininkų (ARES) tiria būdus sujungti kelioms kapsulėms, kurios, prarytos atskirai, skrandyje susimontuotų į sudėtingesnį įrenginį. Tokiame mechanizme kiekviena kapsulė atliktų skirtingą vaidmenį: viena fotografuotų, kita tiektų energiją, dar kita imtų mėginius ir t.t.

„Prieš kalbėdami apie tokius sudėtingus robotus skrandyje, mes turime išspręsti svarbiausią – jų dalių susijungimo – problemą, – sako Šveicarijos Federalinio technologijų instituto mokslininkas Zoltanas Nagy. – Mūsų darbas siūlo vieną metodų, kaip tai padaryti“.

Šio instituto specialistai roboto moduliams sujungti nusprendė panaudoti magnetus, nes jiems veikti nereikia energijos, o medikams būtų lengva juos valdyti iš išorės. Kad surastų geriausią kapsulių formą, mokslininkai atliko daugiau nei pusę tūkstančio eksperimentų plastikiniame skrandžio modelyje, užpildytame skysčiu.Kaip visa tai atrodė, galite pasižiūrėti šiame vaizdo klipe.

„Gydytojams labai trūksta judesiais valdomos kameros, – teigia Vokietijos Fraunhoferio instituto mokslininkas Frankas Volke. – Manau, kad tai yra labai įdomus mokslinis tyrimas, kuriam pritaikyti praktiškai gali prireikti laiko“.

Z. Nagy nuomone, magnetinis modulių sujungimo metodas taip pat gali būti pritaikytas kuriant paieškos ir gelbėjimo robotus, kurių negalėtų sustabdyti nuolaužos ar ankštos erdvės. „Įsivaizduokite, kad įmetate vidun keletą dalių, ir jos susimontuoja į robotą“, – sako jis.

Inf. šaltinis: Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras