Franken-robotas

2008 08 22 14:30

Susipažinkite su Gordonu – pirmuoju robotu, kuris turi biologines smegenis

„Mūsų tikslas – išsiaiškinti, kaip smegenyse saugomi prisiminimai“, sako Didžiosios Britanijos Reading universiteto kibernetikos prof. Kevinas Warwickas.

Mokslininko teigimu, galimybė stebėti, kaip nervų ląstelės jungiasi į tinklą „šaudydamos“ elektros impulsus, gali padėti kovoti su Alzhaimerio, Parkinsono ir kitomis nervų ligomis, kurios pažeidžia smegenis.


Gordonas turi kelias „asmenybes“, paremtas skirtingomis smegenimis,
kurias mokslininkai gali prijungti prie roboto.

Gordono smegenys sudarytos iš 50-100 tūkstančių aktyvių neuronų. Pašalinę juos iš žiurkių embrionų ir atskyrę tarpusavyje fermentų vonelėje, mokslininkai neuronus suklojo ant specialaus 64 kv. cm skydelio, gausiai aprūpinamo maistinėmis medžiagomis. Prie šio skydelio, arba matricos, taip pat prijungta 60 elektrodų.

Matrica veikia kaip tarpininkas tarp gyvų audinių ir mašinos. Smegenys vienus elektrinius impulsus siunčia į roboto ratukus, o kitus gauna iš Gordono jutiklių, reaguojančių į aplinką.

Kadangi smegenys yra gyvas audinys, jos laikomos specialiame prietaise su reguliuojama temperatūra ir su „kūnu“ bendrauja radijo bangomis. Jokios papildomos žmogaus ar kompiuterio pagalbos joms nereikia.

Visą straipsnį skaitykite Elektronika.lt portale.

Inf. šaltinis: Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras