Kiborgai tarp mūsų

2008 04 01 19:41

Mašinai išmokus jausti, kas nuspręs, kas yra žmogus? (klausimas Kanų festivalio filmo reklamoje).

Žodis kiborgas beveik visiems asocijuojasi su fantastika – ne vienas prisimena Terminatorių. Tačiau dabartinio Kalifornijos valstijos (JAV) gubernatoriaus suvaidintas herojus nėra tikras kiborgas, o kiborgai – jau ne fantastika.

Mašinos sandrauga su organizmu

BrainGate

Praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje terminas kiborgas oficialiai buvo apibūdintas kaip išoriškai išplėstas organizuotas kompleksas, nesąmoningai veikiantis kaip vidinė homeostatinė sistema. Trumpiau – mašinos ir gyvo organizmo sandrauga. Terminatoriui tinkamesnis terminas androidas, nes jo sintetinė oda yra maskuojantis apvalkalas, nesujungtas į vientisą gyvąjį organizmą. Žmogumi nusprendęs tapti androidas iš filmo Dviejų šimtmečių žmogus (Bicentennial Man) tampa tikru kiborgu, o vėliau ir žmogumi.

Daugelis tikriausiai nustebs sužinoję, jog mūsų planetoje gyvena šimtai tūkstančių ar net milijonų kiborgų. Daugelis jų užsimaskavę ne prasčiau, nei žmonijai nieko gero nelinkintys „cilonai“ iš serialo Kreiseris „Galaktika“ (Battlestar Galactica). Dauguma dabartinių kiborgų – tai asmenys, kurių natūralios organizmo dalys nustojo geria funkcionuoti ir jas teko keisti sintetiniais pakaitalais. Reikia pripažinti, kad laimėjimai vis dar gana kuklūs.

Daugiau skaitykite: http://www.elektronika.lt/articles/knowledge/10968/

Autorius: Elvinas Piliponis
Autoriaus teisės: UAB „Lietuvos Rytas“

Inf. šaltinis: Kompiuterija

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras