JAV armija remia naujos eros žvalgybinio roboto sukūrimą

2008 03 27 16:55

Mičigano universiteto (University of Michigan) mokslininkai iš JAV kariškių gavo užsakymą sukurti žvalgybinį skraidymo aparatą pagal šikšnosparnio pavyzdį. Būsimasis robotas vadinsis „Spy-Bat“ ir bus skirtas mieste vykstančių susirėmimų žvalgybai. Mažylis bus prikištas elektronikos kaip niekas kitas iš jo analogų. Jis ne tik galės perduoti vaizdą ir erdvinį garsą, bet ir kvapus ar net nuodingų medžiagų cheminę sudėtį.

Skraidančio šikšnosparnio-žvalgo koncepcija gimė JAV armijoje. O dabar universiteto elektronika ir elektrotechnikai privalės šią viziją perkelti į realybę. Tam ateinantiems 5 metams kariškiai skyrė $10 milijonų paramą. Vėliau, esant sėkmingiems rezultatams, sutartis gali būti pratęsta dar 5 metams su $12 milijonų parama.

Specialiai šiam projektui įgyvendinti Mičigano universitete sukurtas COM-BAT centras (Center for Objective Microelectronics and Biomimetic Advanced Technology — COM-BAT). Centro veikloje dalyvaus ir kiti universitetai - University of California, Berkeley ir University of New Mexico.

Spy-Bat

Jungtinės mokslininkų pajėgos turės apginkluoti „šiksnosparnį“ mažytėmis stereoskopinėmis kameromis ir stereomikrofonais, mažyčiu radaru ir navigacijos sistema, dujų ir radiacijos detektoriumi. Tikimasi, jog be akumuliatorių energijos, robotukas maitinsis saulės energija, gaunama iš mažyčių saulės elementų, pritvirtintų ant sparnų ir galbūt iš natūralių vibracijų generatorių.

Visa tai turės tilpti į 110 gramų sveriantį robotuką, kurio ilgis 15 centimetrų, o suvartojamas galingumas – tik 1 vatas.

Nors reikalavimai vos ne iš fantastikos srities, universiteto spaudos pranešime tvirtinama, jog visos reikalingos technologijos arba jau išrastos, arba yra tyrimų stadijoje. Tad mokslininkams teks jas apjungti į vieną visumą.

Reikia paminėti, jog COM-BAT tėra vienas iš keturių mokslinių centrų, sukurtų vien dėl tokio žvalgybinio roboto sukūrimo. Šiame centre dirbsiantys Mičigano universiteto mokslininkai pagrinde gilinsis į mikroelektronikos problemas – jų pagrindinė užduotis sumažinti ir palengvinti dabartinius elektroninius įtaisus ir sukurti efektyvesnius saulės elementus.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras