Robotai turės savo teises?

2008 01 09 13:15

Kitą kartą prieš trenkdami iš pykčio per klaviatūrą gerai pagalvokite, nes kompiuteris gali iškelti ieškinį dėl užpuolimo. Po 50 metų eidami balsuoti į rinkimus galime prie būdelės susitikti kaimyno dulkių siurblį, samprotaujama laikraštyje „Financial Times“.

Apie robotų ir visokiausių kompiuterizuotų mašinų teisių idėją svarsto britų ekspertai pagal vyriausybės užsakymą atlikę toliaregiškas įžvalgas pateikiančią ataskaitą.

Didžiosios Britanijos vyriausybės pagrindinis mokslininkas seras Davidas Kingas parėmė 270 puslapių dokumentą, kuriame esama vizijų dėl robotų statuso 2056-aisiais.

„Jeigu pagaminsime sąmoningus robotus, jie tikriausiai norės turėti teises ir jie tikriausiai turėtų jas gauti“, – mąsto Henrikas Christensenas, Robotikos ir protingųjų mašinų centro prie Džordžijos technologijos instituto direktorius.

Ši idėja turbūt nenustebins mokslinės fantastikos entuziastų. Ją plačiai nagrinėjo vienas garsiausių XX a. fantastų dr. Isaacas Asimovas. Viename savo kūrinių jis aprašė visuomenę, į kurią robotai yra visiškai integruoti ir normaliai dalyvauja kasdieniame gyvenime.

Jo sistemoje mašinų gyvenimą reguliavo „trys robotikos įstatymai.“ Jie nurodė, kad robotai negali sužeisti žmonių, turi paklusti nurodymams ir saugoti savo pačių egzistenciją.

Šiandien robotai ir mašinos yra įvardijami kaip negyvi objektai, neturintys nei teisių, nei pareigų. Tačiau jeigu dirbtinis intelektas plačiai pasklis, jiems gali būti pritaikyta dalis žmogaus teisių.

Savaime suprantama, kartu su teisėmis būtų numatytos ir pilietinės pareigos – balsavimas, mokesčių mokėjimas bei privaloma karinė tarnyba.

Pasak H. Christenseno, taisyklės bus privalomos idant žmonės elgtųsi etiškai su robotais, jų negadintų ir nežemintų.

Ataskaitoje teigiama, kad „teisingai vadovaujamas“ šis naujas robotų teisių pasaulis galėtų lemti darbingumo ir gerovės lygio didėjimą.

„Jeigu bus suteiktos visos teisės, valstybės bus įpareigotos teikti jiems visas socialines privilegijas, įskaitant pajamas, būstą bei galbūt robotų sveikatos priežiūrą, kuria mašinos per laiką būtų taisomos“, – teigiama joje.

Tačiau dokumente taip pat pažymima, kad robotų plėtra turėtų neigiamų padarinių aplinkai, nes padaugėtų energijos sąnaudos ir atsirastų nemažai papildomų atliekų.

Inf. šaltinis: Alfa.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

2 komentarų to “Robotai turės savo teises?”

  1. Andrius rašo:

    Viso straipsnio neskaiciau, bet is to ka perskaiciau galiu pasakyt, kad to tikrai nebus! Kodel? Zmogus yra toks padaras, kuris nejaucia didelio malonumo, kai jam kazkas vadovauja(yra iskirtiniu atveju), o ka tada jau kalbeti apie virsininka robota?
    Isivaizduokim, sukuriame robota, kuris pats masto ir priima sprendimus(zinoma 100x greiciau nei zmogus), ir toks robotas mastys: Hm, o kodel as tureciau paklusti tokiam primitiviam padarui kaip zmogus?
    Taigi manau, kad zmogus kurs tik toki “protinga” robota, kuris nesugebes paciam seimininkui pakenkti, bus geriausiu atveju tarnas. Kaip zinom tarnai iskirtinem teisem negali pasigirti :P
    p.s. Ko gero per daug fantastikos ziuriu.. :D

  2. rodman rašo:

    mes visi matricoje, nepergyvenk

Jūsų komentaras