Robotas – vandens čiuožikas

2007 12 21 08:27

Šiuolaikinių robotų kūrėjai dažnai sau kelia užduotį sukurti aparatus, nenusileidžiančius savo tikriesiems analogams – vabzdžiams, žuvims ir pan., kurie naudojami kaip prototipai. Vienas iš paskutinių tokių darbų yra meniškas vandens čiuožiko, kuris vandens paviršiuje gali keisti padėtį, modelis.

Kaip ir jo gyvasis prototipas, robotas – vandens čiuožikas naudojasi vandens paviršiaus įtempimo fenomenu. Aparatą sukūrė „Carnegie Mellon“ universiteto „NanoRobotics“ laboratorijos darbuotojai. Didžiausias šio kūrinio privalumas – gana didelis greitis, kurį robotas išvysto vandens paviršiuje. Taigi, per sekundę robotizuotas vabzdys įveikia 100 kartų didesnį atstumą už pačio vandens čiuožiko matmenis. Kad būtų aiškiau, galima priminti, jog žmogus, turėdamas tokias pačias galimybes, galėtų judėti 650 km/h greičiu.

Be abejo, mokslininkai ras būdų panaudoti tokį egzotišką įrenginį – nuo karinio šnipinėjimo iki vandens telkinių stebėjimo. Ekologai iš roboto pateiktų duomenų galėtų spręsti apie vandens valymo būtinybę.

http://www.youtube.com/watch?v=756Tk9y0aNg

Inf. šaltinis: 3DNews.ru
Autorius: Aleksandras Bakatkinas

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Vienas komentaras to “Robotas – vandens čiuožikas”

  1. error rašo:

    Tai kada nusimato vandens robotų „mini sumo“ pirmos varžybos? Gal Lietuvoje… :)

Jūsų komentaras