Mokslininkai kuria mažų robotų koloniją

2007 11 27 15:08

Tiek sukurtų, tiek dar kuriamų robotų įvairovė išties stebina, tačiau tarp jų išsiskiria gana įdomus projektas, pavadintas I-SWARM („Intelligent Small World Autonomous Robots for Micro-manipulation“), kurį vykdo Izraelio mokslininkų komanda. Projekto tikslas yra sukurti organizuotą miniatiūrinių aparatų koloniją. Robotukų išmatavimai tebus 2 x 2 x 1 mm, todėl manoma, kad užduotį atliks tūkstančiai tokių aparatų, kiekvienas iš jų turės savo jutiklius ir instrumentus. Kiekvieno aparato maitinimu rūpinsis integruotos saulės baterijos, kurių galingumo pilnai užtenka tokiems mažiems įrenginiams.

Mokslininkai kuria mažų robotų koloniją

Idėja organizuoti mažų robotų, tarpusavyje koordinuojančių savo veiklą, grupes kilo nusižiūrėjus vabzdžių elgesį. Tokia grupė gali spręsti įvairios paskirties užduotis ir pasižymi pastovumu, kadangi praradus vieną narį, tai neigiamai nepaveiks kitų robotų darbo, o tai reiškia, kad nepakenks ir visai sistemai.

Kol kas nežinoma, kada bus baigtas darbas prie „I-SWARM“ projekto – mokslininkai kol kas sukūrė tik atskiras robotų dalis: pjezokeraminį judėjimo ir optinį modulius. Atliktas ir matematinis robotų grupių elgesio modeliavimas. Tačiau kol kas dar anksti kalbėti apie pilną projekto įgyvendinimą.

Inf. šaltinis: 3DNews.ru
Autorius: Aleksandras Bakatkinas

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras