Reguliuojamas maitinimo šaltinis

2011 11 21 01:09

Taigi, apie šitą maitinimo šaltinį ir buvo mano pirmieji šio blogo įrašai prieš beveik 2 metus.

Maitinimo šaltinis puikiai tarnavo visą šitą laiką, iki praėjusio šeštadienio. Aš jį naudodavau garaže, 12 V apšvietimo sistemai užmaitinti, kai tvarkydavome techniką, pakrauti įvarius akumuliatorius, elektrolizės procesui vykdyti ir kitkam.

Ir štai praėjusi šeštadienį reikėjo skubiai pakrauti mašinos akumuliatorių, prijungiau pakrovėja ir išėjau. Po kurio laiko ateinu pasižiūrėti ar pasikrovė, žiūriu, kad nei voltmetras, nei ampermetras nieko nerodo, o transformatorius burzgia.

Pirma mintis buvo, kad sudegė transformatorius, kuris šiaip yra kiek per silpnas šitiems dalykams (max srovė 4-5 A) ir kaisdavo. Bet patikrinus su voltmetru pasirodė, kad transformatorius ir lygintuvas veikia, tačiau numirė įtampos reguliatorius LM338K. Kiek apmaudu, nes visgi kainuojantis ne pora litų.

Prisiminiau, kad tada kai pirkau šį reguliatorių iš Kinų, pirmasis siuntinys dingo ir man jį atsiuntė pakartojus išsiuntimą. Ir kas keisčiausia, kad lygiai po 3 mėnesių, tasai dingęs siuntinys pasiekė mane. Taigi turiu vis dėl atsarginį reguliatorių.

Nepuoliau iškart jį perlituoti, o pagalvojau pasidaryti iki 10 A reguliatorių. Pavartęs datasheetą, akys užkliuvo už šios schemos:


Viskas kaip ir puiku, bet kaip matome reikia antros LM338K. Taigi nusimato artimiausias pirkinys iš ebay. Ir reiks pasiieškoti galingesnio transformatoriaus. Prisiminiau apie senų lempinių televizorių galios transformatorius. Jie turi 2 antrines apvijas, skirtas lempų kaitinimui. Įtampa jose po 6.4 V, tik nepamenu, kokia max srovė. Panaudočiau tokį daigtą. Jei ne reiks mąstyti iš kur gauti pakankamai galingą transformatorių, tinkamą šiam dalykui.

Norėtusi, kad įtampą reguliuotusi nuo kelių V iki bent 15 V ar daugiau.

Į viršų | Skyrius: Elektronika | Autorius: Donatas Stanionis | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

13 komentarų to “Reguliuojamas maitinimo šaltinis”

  1. Valentas rašo:

    Sveikas. Patarčiau pasidaryti dar ir srovės reguliatoriu su 338 kuris butu pries sita schema. Tai apsaugotu nuo uztrumpinimo ir bet kokios perkrovos. Artimiausiu metu rasysiu apie savo maitinimo salatini, tai ten placiau isdestysiu apie ta ribojima. Pas mane lm317 x2 Viena riboja max srovę iki 1A, kita reguliuoja įtampa nuo 1,25 iki 20V. Aišku su 338 galima padaryti daug didesnes sroves. O 338 pirk Lietuvoje. Aš pirkau ir dėjau į savadarbi ikrovikli tai oi ko tik nebuvo ir atlaike viska. Originali ji, akivaizdu. kam siustis vel kokia padielka is uzsienio. Nors aisku kaip nori cia tik mano nuomone. Ir naudok TO-3 korpuse.

  2. Donatas Stanionis rašo:

    Dėl užtrumpinimo, tai lyg ir 338 turėtu turėti apsaugą savyje, bet nesu tikras nepamenu. Seniau, kai dar žaisdavau su tranzistoriniais įtampos reguliatoriais, pamenu, darydavau labai elementarią apsaugą nuo perkrovimo. Dėdavau nuosekliai į išėjimą, labai mažos varžos rezistorių galingesnį ir lemputę mažos įtampos. Kol srovė būdavo normali ant apkrovos, viskas tekėdavo per rezistorių, lemputė nedegdavo, kai užtrumpindavo ar per didelė srovė sukildavo, užsidegdavo lemputė, nes imdavo ir per jos siūlelį tekėti srovė. Čia tik šiaip prisiminiau kokius elementarias apsaugas darydavau.
    O man šitame reguliatoriuje reikalinga kur kas didesnė srovė, nei 1 amperas. Šiuo atveju, bus reikalingas, iki 10 amperų. Planuoju normalius radiatorius sudėti, o ne taip, kaip aname, ir plius aušinimą ventiliatoriukais padaryti.
    O dėl detalių pirkimo Lietuvoje, na nežinau. Bėda ta, kad tikrai dauelis Lietuvių detalių parduodamų atkeliauja iš tos pačios plačiosios Kinijos, tik užsidedamas ne kuklus antkainis. Tarkim, kai ieškojau, evitoje LM338K kainuoja 24 lt už vnt. Iš Kinijos pardavėjo, tą kart prieš metus įsigijau ją už 12 Lt. Veikt, tikrai veikė ir manau būtu dar velnias žino kiek veikusi, jei ne pačių klaidos. Tad tikrai padielka, ne visda reiškia blogą kokybę.
    Vat greitu laiku, parašysiu tikrai straipsniuką apie padielkas, nes šį kart sugalvojau eksperimentą, nes radau pas vieną veikėją Kiną, parduodamus šios Lm338K, po 4 lt už vnt. Vat čia jau tikrai yra įtarimas, kad su jomis kažkas ne to. Bet kai tokia kaina, paėmiau ir užsisakiau 2. Bus įdomu pažiūrėti, ar jos apskritai veiks.
    Tad neužilgo pratęsiu.
    O jei Valentai nesunku, įmesk schemą savo reguliatoriaus dėl įdomumo.

  3. Valentinas rašo:

    As gali su 338 padaryti srovės reguliatorių ir 10A. Tada užtrumpinus srovė bus 10A. O 338 tipo turi vidinę apsauga ir lm317 turi, bet kazkodel man nei karto nesuveike. Kokias 3 lm317 sudeginau nuo mazycio užtrumpinimo. As 338 lietuvoj pirkau už 16Lt. privalumas tame kad nereik nieko laukt. Nes išprotėčiau laukdamas kelis menesius jos :D Na ka kaip matau pats viską supranti, taigi sekmės darbuose :)

  4. Valentinas rašo:

    Nekreipk dėmesio į tą As pradžioje sakinio. Nežinau kaip aš jį parašiau :D

  5. Donatas Stanionis rašo:

    Man tai ne problema laukti, nes kai nedega, tai niekur neskubu. O pas mane elektronika tik hobis, kuriam ir taip labai mažai laiko teturiu, per kelias savaites tam vos porą valandų randu, tad laukti neprailgsta :)

  6. Valentas rašo:

    Sveiks. Kaip sekasi? Aš irgi planuoju 7-8A maitinimo bloką. radau kaip ir neblogą schemą su LM317 + tip3055 Daug pigiau nei 2 x lm338. Be to tranzų belenkiek galima pridet ir isgaut net 20A.
    http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2010/02/LM317-30V-variable-high-power-supply-6-20A-max.jpg

  7. Valentas rašo:

    Be to aš jam naudosiu lempinio TV trafą. Jis 170W. Bet teks pervynioti.

  8. Donatas Stanionis rašo:

    Sveiki.
    Na LM338 2 vnt iš Kinų jau gavau. Dar nebandžiau jų, tikiuosi kad veiks.
    O susirinkti prietaisą vis kolkas laiko nerandu. Egzaminai, magistro darbo rašymas, praktika…

  9. Donatas Stanionis rašo:

    Gautos pigios LM338 veikia, tačiau neatlaiko net 4 amperų srovės. Kol kroviau tik mažus akumuliatorius, iki poros amperų srovės, viskas buvo gerai, prijungus mašininį akumuliatorių, iškart numirė. Tad itin pigias LM338 apsimoka pirkti, tik jei žaisite su mažomis srovėmis…

  10. Valentas rašo:

    Pasirodo vertėjo pirkt Lietuvoje. Maniškė 338 ko tik neiškentė ir trumpus ir didelius impulsus jungiant koki varikli. Iki šiol puikiai veikia. Kraunu akumus. Neabejoju kad ji ir 6A atlaikytų, kaip kad elektronikos forume rašė kažkas. O aš saviškio irgio nepadarau niekaip, ne vielos neturiu trafui :D

  11. Donatas Stanionis rašo:

    O kiek jūs mokėjote pirkdamas LT už ją? Bent kai seniau ieškojau, tai
    atrodo vnt 24 lt būtent metaliniame korpuse kainavo. Pirmosios pirktos
    iš Kinijos po 4USD veikė be problemų, nukepė tik todėl, kad kaip
    paaiškėjo be mano žinios kai paimdavo pakrovėją krauti
    akumuliatoriams, pajungdavo atbulai išvadus ant akumuliatoriaus ir to
    pasekoje per kažkiek laiko LM mirdavo.
    O iš šitų, “pigiakų” LM serijos dar turiu vieną pasilikęs, tai
    pasigaminsiu iš jo reguliuojamą silpną maitinimo šaltinį, krauti
    mažiukams akumuliatoriukams: prožektoriams, metalo detektoriui, jis
    kažkur iki 3 amperų tikrai laikis.

    Mano nuomonė tokia: jei tau reik vienos tokios mikroschemos, tai
    nesuki galvos ir perki Lietuvoje už esamą kainą, garantuotai veiks
    (nors tikrai garantijos nėra, evitoje užsimoviau ant KT3102BM
    tranzistorių, kiek bepirkau visi nutrūkę :D , tad šių venkite iš ten),
    bet jei reik daugiau kažkokiam rimtam projektui - pirkčiau visad iš
    Kinijos, žiūrėdamas ne pigiausius variantus iš top selleriu.

    O čia anuos kaip sakiau, tiesiog nop\rėjau pažiūrėti, kas už tokią
    kainą bus per kas. “Ekonominis” LM variantas ir tiek, kuris neturi
    matomai jokių apsaugų ir geba reguliuoti tik silpnas apkrovas.

  12. Valentas rašo:

    Atsiprašau, kad nepamačiau kad parašei. Nežinau ar dar aktualu, bet vistiek parašysiu. Mokėjau 16Lt už ją. Lemonoj pirkau. Dabar žiūriu jau 18Lt kainuoja.
    Evitoj puslaidininkų niekad nesu pirkęs tai nžn kaip ten. Bet lemonoj pirkau daug visko, taip pat ir LM1875, su kuriom darausi stiprintuva, kolkas viskas puikiai veikia, taip pat ir ta lm338 veikia tam įkroviklyje. O del tų pigių lm338, tai nestatyčiau net ir mažom srovėm, nes tokios detalės tik pyst ir nukepa netikėtai. O po to kiek problemų… Taip pat mano reguliuojamas šaltinis su LM317 įtampai + LM317 srovei, kuo puikiausiai veikia, turbūt jau 3 metai. Nebijo visiškai nieko. Nei trumpų, nei impulsų kokių… Lm317 irgi iš lemonos. Taigi mano nuomonė tokia: Kad ir koks rimtas projektas, dalis pirksiu iš lemonos.

Jūsų komentaras