Reguliajamas maitinimo šaltinis su LM338K. Pačių pradžia.

2010 01 02 17:13

Taigi pirmiausia nutariau pasidaryti naudingą sau reguliuojamą maitinimo šaltinį, kuris vėliau be galo pravers darant visokius bandymus. Iš elektronikos puslapio išsirinkau schemą su LM338 reguliuojamu įtampos reguliatoriumi.

maitinimo šaltinio schema

Ši schema patiko jog turi platų reguliavimo diapazoną ir yra pakankamai galingą. Pamenu ankščiau buvau panašų daiktą pasidaręs iš senų rusiškų tranzistorių, bet jis buvo labai silpnas, o įdėjus galingesni transformatorių ir pajungus apkrovą — neatlaikė.

Kaip tik turiu dar užsilikusį tą patį transformatorių. Jis senas, rusiškas, su keletu išvadu, daugiausia duodantis 24 V kintamos įtampos, srovė turėtu būti tikrai pakankama, niekad dar nematavau, bet jis buvo naudojamas kažkokiame stambiame maitinimo šaltinyje. Nesibaiminu, jog jis gan didelis ir sunkus. Niekada nemėgau miniatiūrizacijos, todėl gabaritai nėra svarbūs.

Toliau nutariau, jog mikroschemą imsiu TO3 korpuse, lietuvoje pasižiūrėjau jog kainos apie 18 Lt (pvz: evitoje), tada nutariau pasižvalgyti po ebay. Ir užtikau: LM338K LM338 Adj. Voltage Regulator 5A “SGS-THOMSON”

LM338K iš ebay

Pardavėjas iš Bankoko, Tailande, turintis jau virš 11500 pardavimų ir 100 proc. patikimumą. Buy it now kaina buvo 4,40 USD + siuntimas į lietuvą 2 USD. Kadangi iš principo mėgstu derėtis, o ir buvo galimybė, nusipirkau ją už 4 USD, sumoje gavosi 6 USD, kas išėjo nepilnai 15 Lt. Žinoma sutaupiau tik grašius, lyginant su lietuvos kainomis, antra reiks laukti iki mėnesio laiko kol gausiu prekę, yra žinoma galimybė jog dar ir pradings (tfu tfu tfu per petį), bet niekur neskubu. Taigi laukiu dabar savo mikroschemos.

Toliau, kai tik bus šiek tiek atliekamų pinigų, reiks apsilankyti evitoje ir užsipirkti likusias trūkstamas detales ir priemones, nes jau senokai belitavau. Taigi kolkas toks sąrašas: lydmetalio strypas (apie 7 Lt), kanifolija (apie 3 Lt), 10000 uF * 50 V elektrolitinis kondensatorius ( apie 9 Lt), potensiometras 5 kiloomų ( apie 5 Lt) ir kita smulkmė.

Dabar mąstysiu apie kokio nors radiatoriaus pritaikymą, šiai mikroschemai, nes evita nieko pasiūlyti neturi.

Į viršų | Skyrius: Elektronika | Autorius: Donatas Stanionis | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Vienas komentaras to “Reguliajamas maitinimo šaltinis su LM338K. Pačių pradžia.”

  1. donatas_s rašo:

    Praėjo mėnuo laiko, mikroschemos nė kvapo. Vakar susisiekiau su pardavėju. Iš karto atsiprašė ir šiandien turėjo išsiūsti pakeitimą. Minėjo jog visi sausio 3 dienos siuntiniai iš jo pradingo…

Jūsų komentaras