Nhandu chromatus voras paukštėda

2010 03 03 13:19

Trumpa informacija apie vieną iš mano auginamų vorų paukštėdų.

Tai gana didelė ir spalvinga žeminių vorų rūšis. Palyginti jauna rūšis vorų augintojų kolekcijose. 1998 — 2000 metais JAV ši rūšis tapo viena ieškomiausių. Dabar ši rūšis yra gana dažnai veisiama, todėl ją įsigyti nėra sudėtinga. Nhandu chromatus rūšis yra gana panaši į keletą kitų Brazilijos vorų rūšių (Brazilopelma colloratvillosum, Acanthoscurria geniculata), todėl kartais gali būti su jomis supainiota.

Sistematika
Šio voro sistematika yra labai paini:
Iki 2001 metų šis voras buvo vadinamas Vitalius cristata.
2001 metais jis buvo perkeltas į kitą gentį, ir vadinosi Lasiodora cristata.
2004 metais jis vėl perkeltas į kitą gentį ir iki dabar vadinasi Nhandu chromatus.

Patelė
Suaugusi patelė

Sistematinė padėtis
Klasė: Arachnida
Būrys: Araneae
Pobūris: Opisthothelae
Antšeimis: Mygalomorpha
Šeima: Theraphosidae
Pošeimis: Theraphosinae
Gentis: Nhandu
Rūšis: Nhandu chromatus, Schmidt, 2004.
Angliškas pavadinimas: Brazilian Red and White Tarantula
Sinonimai: Brazilian Striped Red Rump Tarantula, White Striped Birdeater.

Paplitimas
Natūraliai paplitęs rytinės Brazilijos atogrąžų miškuose.

Laikymas
Tai žeminis voras, jam reikalingas nuo 7,5 iki 12,5 cm sluoksnis kokoso durpių. Jauni vorai gali augti nedideliuose plastmasiniuose indeliuose, tačiau suaugusiam reikalingas 35 — 55 litrų terariumas. Jo dugno plotas yra svarbesnis negu aukštis. Terariumo dekoravimas ir slėptuvės nėra būtinos, bet galima į terariumą įdėti žievės, ar medinių „rastelių“. Drėgmė terariume turėtų būti apie 75 — 80 proc. Temperatūra dieną 24 — 27 laipsniai pagal Celsijų, naktį gali būti šiek tiek žemesnė, bet nenukristi žemiau 21 laipsnio pagal Celsijų.

Maitinimas
Jauni vorai maitinami vaisinėmis muselėmis (drozofilomis), sukarpytomis uodo trūklio, musės lervomis, jaunais svirpliukais. Suaugę minta svirpliais, zoofobų vikšrais, kitais stambiais vabzdžiais, bei naujagimiais peliukais.

Charakteris
Vorai vidutiniškai agresyvūs ir gana nervingi.

Patinas
Suaugęs patinas

Veisimas
Kiaušinių kokone būna nuo 600 iki 1200. Jų kokonas yra vienas iš mažiausių tarp vorų, tačiau voriukų išsirita didelis kiekis ir jie yra labai smulkūs. Jų augimo greitis yra vidutiniškas. Suaugę siekia apie 17,5 cm su kojomis. Nuo pirmojo išsinėrimo subręsta per dvejus metus.

Nuodingumas
Ši rūšis, kaip ir visi vorai turi nuodų. Nors jie ir nesukelia sveikam žmogui didesnio pavojaus, tačiau jo imti į rankas nerekomenduojama, nes dalis žmonių gali būti alergiški šio voro nuodams. Ši rūšis taip pat mėto savo plaukelius, kurie taip pat gali sukelti alergiją.

Naudoti šaltiniai: Spidy.goliathus.com, Tarantularanch.com, Tarantulas.tropica.ru, Petbugs.com.
Visos teisės saugomos, www.egzotika.info.

Šį vorą įsigijau prieš pora metų, tada jis buvo maždaug 4 cm dydžio (apie 1 metų amžiaus), kiek pamenu mokėjau apie 60 Lt už jį. Šiuo metu voras suaugo į subrendusią patelę. Kuriai būtu gerai surasti patiną, suporavimui. Jei kas turite jį, atsiliepkite :)

Į viršų | Skyrius: Egzotika | Autorius: Donatas Stanionis | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras