Reguliuojamas maitinimo šaltinis - finalas

2010 03 02 19:11

Prieš savaitę pagaliaugreitai susilitavau maitinimo šaltinį. Bet apie viską nuo pradžių.

Taigi, kaip minėjau, po mėnesio, kaip priklausė iš Taivanio negavau savo LM338 reguliatoriaus, susisiekus su pardavėju, jis atsiprašė, pareikšdamas, kad visi sausio 3 dienos siuntiniai iš jo pradingo ir pažadėjo tą pačia dieną išsiūsti per naują. Ir štai vasario 18 dieną reguliatorius pas mane ant stalo. Kaip ir buvo žadėtą išsiūstas pakartotinai vasario 5 dieną.

Tą savaitgalį nutariau sulituoti ir išbandyti, kaip veikia ji. Kadangi korpuso reguliatoriui dar nepadariau, viską sulitavau be plokštės (nors jos ir nereiks, nes tik kelios detalės) ir viską sudėjau laikinai į plastikinę dėžę. Vėliau, kai bus daugiau laiko, bandysim pasigaminti normalų korpusą iš medžio.

Transformatorių ir diodus ligintuvui panaudojau iš kažkokio seno įtampos šaltinio, kuris irgi buvo reguliuojamos įtampos (perjuingiant apvijas) ir srovės.

Transformatorius + diodai

Visas šitas gėris buvo pagamintas apie 1970 metus, bet veikia gerai iki šiol.

Po to sekė LM338 pritvyrtinimas prie radiatoriaus. Radiatorių panaudojau iš neveikiančio stiprintuvo, atsipjoviau reikiamą jo gabalą, padariau skyles, jas prasriegiau jai pritvyrtinti.

Radiatorius

Nuotraukoje radiatorius laikinai pakabintas ant vielos. Vėliau, kai bus korpusas, papildomai manau dėsiu mažą ventiliatorių su termo varža, kad automatiškai įsijungtu įšilus radiatoriui.

Visas litavimas truko neilgai.

Maitinimo blokas

Schemą šiek tiek nežymiai papildžiau. Ant transformatoriaus uždėjau pora keramikinių kondensatorių filtrui nuo trukdžių. Dar papildomai įdėjau 220 V indikaciją, įjungus bloką.

Taip pat nusipirkau įtampos ir srovės indikacijai voltmetrą ir ampermetrą. Už juos dėkingas elektronika.lt nariui valrad. Voltmetras 0-30 V su vidine varža - M4233, ampermetras 0-10 A su šuntu - M4233.

Išbandęs maitinimo bloko veikimą esu patenkintas. Be apkrovos įtampa reguliuojasi nuo 1.2 iki 22 voltų. Su maždaug 4 A apkrova nuo 1.2 iki 15 V. Esant 12 V įtampai ir pajungus 3 amperų srovę, įtampa praktiškai nekrenta. Mano lūkesčius patenkino.

Ateičiai liks tik pagaminti normalios išvaizdos korpusą ir į jį perkelti visą elektroniką.

Į viršų | Skyrius: Elektronika | Autorius: Donatas Stanionis | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

7 komentarų to “Reguliuojamas maitinimo šaltinis - finalas”

  1. Levas rašo:

    Nedidelis pastebėjimas. Šią klaidelę daro visi tokių schemų konstruotojai. Tai linijinis (linear) stabilizatorius- visa perteklinė energija išspinduliuojama šiluma ant reguliuojančio elemento (čia- LM3XX). Todėl, kai išėjimo įtampa maža (keli voltai) ir srovė arti ribos, mikroschema negali dirbti normaliai. Paprasta matematika P=deltaU*I. Jei išėjmas 3V, iš trafo sakysim 23V, tai deltaU=20V. Prie 3A, P ant mikroschemos 3*20=60W. Tai jau kaip lituoklis… Tikrai ji tiek nepatraukia net ir idealiai aušinama. Žiūrėti datasheetą.

  2. Donatas Stanionis rašo:

    Tas tiesa, bet man tokių srovių prie mažos įtampos nebuvo niekad reikalinga dar, pagrinde naudoju šį daiktą pasikrauti akumuliatoriams, nors tam dar praverstu ir srovės reguliavimas. O šiaip, tai daugiausia tenka diebti su 12-14.2 V įtampomis ir iki 4 A srove. Ir tai trumpą laiką. Šiaip pats transformatorius tam yra gan silpnas, nes jis šiuo atveju dirba ant ribos…

  3. Valentas rašo:

    Jau matau kodėl lm338 tau sudege. TU JUK JA AUKSTIELNIKA PRIE RADIKO PRISUKAI. Taip negalima reikia isgrezti skylutes kojelems ir normaliai ja itupdyti. O tu pritvirtinai aukstyn kojom, tai yra siluma negali tiesiogiai patekti i radijatoriu, o eina per plonyti skardini dangteli.

  4. Donatas Stanionis rašo:

    Žinok ne dėl to sudegė tikrai, nors tikrai sutinku, kad negerai ji pritvyrtinta. Bet iki šiol visad puikiai veikdavo ji ant 4-5 amperų srovės, prie 13 V, ir aušinimo pakakdavo. Juolab dirbdavo ne po vieną valandą per dieną ir gyveno puikiai metus laiko.
    Jau problemą išsiaiškinau, dėl ko greičiausiai ji neatlaikė. Matyt, tėtis, per skubėjimą krauti akumuliatorių, sakė, kad galėjo prijungti atbulai gnybtus.

  5. Valentinas rašo:

    Todėl ir vertėtų dėti datasheete rekomenduojamus apsauginius diodus.

  6. Donatas Stanionis rašo:

    Vat juos praeitą sykį ir užmiršau panaudoti, tad šį sikį rinksiu jau su jais, kad apsisaugoti nuo to.

Jūsų komentaras