Entomologiniai smeigtukai

2010 01 11 18:00

Kaip minėjau ankščiau, atlieku mokslinį darbą. Tyriu Kaišiadorių rajono, Strošiūnų šilo vabalų (Coleoptera) įvairovę. Tyrimus pradėjau 2007 metais. Pavasario, vasaro ir rudens dienomis, beveik kasdien laisvu laiku tenka važiuoti į mišką tikrinti įvairių gaudyklių. Iš jų renkami sugauti vabalai, didžioji dalis tik suskaičiuojami ir paleidžiami. Kita dalis (negyvi ir reikalyngi egzemplioriai) imami ir vežami namo. Tokiu būdu renkama kolekcija.Kad kolekcija turėtu mokslinę vertę, ji turi būti renkama ir tvarkoma pagal taisykles. Vienas svarbiausių dalykų yra tas, kad vabzdžiam smaigstyti, reikia naudoti specialius entomologijius smeigtukus. Kolekcija iš kanceliarinių smeigtukų neturi praktiškai jokios mokslinės vertės.

Šie smeigtukai yra palyginti brangūs. Lietuvoje jais niekas neprekiauja ir niekas negamina. Ankščiau, kol priklausėme „didžiajai“ tarybų sąjungai, juos nesunkiai gaudavo iš ten. Jie žinoma buvo labai prastos kokybės, nedažyti, greitai surūdydavo. Bet buvo pigūs.

Dabar parsigabenti jų iš Rusijos yra problematiška, Rusai nesiunčia jų į Lietuvą, o tik dėl jų vykti į kokį Sankt Peterburgą ar Maskvą nėra prasmės. Europoje yra keletas šalių gamintojų ir dar keletas perpardavinėtojų. Pagrinde smeigtukus gamina Vokiečiai ir Čekai. Dar perparduoda Lenkai ir Austrai. Vokiški smeigtukai yra gana brangūs, todėl aš visada perku iš Čekiškus. Šie smeigtukai nėra labai brangūs (pakelio kaina 3,10 USD, perkant 40 vnt, su siuntimu gaunasi apie 10 Lt pakelis).

Kaip tik po ranka turiu pakelį šios firmos smeigtukų. Tai patys didžiausi, 7 numerio smeigtukai, kuriuos pirkau gyvalazdės smeigti:

7 numerio

Šie smeigtukai yra dažyti, su galvutėmis. Nors teoriškai rūdyti gali, nes apsaugoti tik dažais, tačiau tikrai nerūdyja. Firma turi ir nerudojančio plieno smeigtukų, kurie būna baltos spalvos, tačiau jie jau šiek tiek brangesni.

smeigtukai

Iš šių Čekų firmos, jau 3 kartą pirkau smeigtukus. Žmonės labai malonūs. Ir kas svarbiausia, kai esi jau ne pirmą kartą pirkęs, smeigtukus atsiunčia kartu su invoisu, t.y. dar nesumokėjus pinigų. Gaila tik viena, kad jie pinigų nepriima per PayPal, tenka naudotis Western Union paslaugomis, kas nėra pigu. Už 250 USD persiuntimą, Western Union paėmė 35 Lt mokestį.

Vėliau kai tvarkysiu savo kolekciją, parašysiu apie ją plačiau.

Į viršų | Skyrius: Bendra | Autorius: Donatas Stanionis | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

3 komentarų to “Entomologiniai smeigtukai”

  1. PaperSKY rašo:

    Žinai, man labai patinka, kad tu turi stiprų hobį kuriuo stipriai domiesi. :]

  2. donatas_s rašo:

    Na čia jau nebe hobis, o labai siekiu, kad tai taptu kaip ir darbu.

Jūsų komentaras