Kaip sprogdinti kondensatorius su ~220

Manau kai kuriems elektronikams - naujokams iškyla klausimų, kur dėti senus tarybinius kondensatorius :) Jų panaudojimas gan ribotas, ypač jei jų įtampos arba talpos tokios, kad per 100 metų niekur nepanaudosi. Atsakymas temos pavadinime - sprogdinti :D

1. Jums reikės elektrolitinio kondensatoriaus. Būtinai elektrolitinio, nes pvz žalias esantis žemiau, yra įkraunamas kintama įtampa, ir jo maksimali įtampa yra 400V. Taigi jo susprogdinti nepavyks. Užtat galima įkrovus nuo 220 pamėginti prie draugo rankos prikišti - išpūdžius komentaruose papasakokit :)
kondas1

Geriausia, kad būtų rusiškas su rimtu aliuminio korpusu - iš nors ir nedidelės praktikos galima teigti, kad geriausiai “kala”. Nors sprogsta ir kiniški (pvz tiek kur tie dideli ATX maitinimo šaltiniuose) ir efektas irgi būna neblogas. Kondo įtampa iš esmės nėra svarbi, nes ar 16V ar 400V, iš rozetės mes gaunam kintamą, kuri tikrai bus kondo mirties priežastis. Ps. jei naudotumėm didelės įtampos kondą, ir jungtume 220 po tiltelio, tai sėkmingai įkrautumėm kondiką.
2. Sauga. Reikia paminėt, kad didelė tikimybė, jog išmuš saugiklį namuose, nes sprogdinimo metu gaunamas beveik trumpas jungimasis.  Taip pat reikia pasirūpinti, kad kondensatoriaus korpusas sprogdamas nesužalotų ir į kokį vertingą daiktą nepataikytų. Kuo didesnis kondensatorius ≈ pavojingiau (na tarkim 16V 10uF nėra toks pavojingai kaip 350V 100uF). Galima ką nors uždėti ant viršaus. Video matysime kondą įkištą į plastikinį butelį (beje butelį suplėšė šiek tiek). Ir išvis geriausia tokius dalykus būtų bandyti lauke. Ir aplamai, su 220 reikia elgtis labai atsargiai. Jei nežinot ką darot, tai skaitykit 5 punktą.
3. Prijungimas. Toks jungimo būdas vadinamas lygiagrečiu. Visai gera mintis yra laidus prilituoti prie kondensatoriaus kojelių. Na iš bėdos galima ir tiesiog kiek įmanoma tvirtai apsukti laidu.

schema

4. Pavyzdys kaip sprogsta rusiškas 350V ir 100uF kondensatorius prijungus prie 220 tinklo ir kas iš jo liko:

VIDEO
350

5. Apibendrinant dar galima būtų pasakyti, jog galima sprogdinti ir ne nuo kintamos 220V. Jungiant nuo 220, dažnai matomas efektas yra tik trumpo jungimosi kibirkštys, o tai manau (gal) nėra labai sveika instaliacijai :) Taigi, dar galima bandyti sprogdinti tiesiog viršijus maksimaliai kondo įtampą, ir tai ženkliai saugiau nei jungti tiesiai į 220 tinklą. Na tarkim turim 16V kondą, tai jam paduodam kokius 25V-50V ir žiūrim kas bus :) O turėtų pradėti kaisti ir galų gale arba sprogti, arba tiesiog išsipūsti (ps. gali išbėgt elektrolitas). Jei įtampos tokios neturit, tai galit pabandyti kondensatorių pajungti atvirkščiai, t.y. + į -, tada teoriškai turėtų užtekti mažesnės įtampos.

Vienas komentaras prie “Kaip sprogdinti kondensatorius su ~220”

  1. Vilius Says:

    +10 :D prajuokino vaizdo įrašas :D

Palikti atsiliepimą