Apie ultravioletą

Kažkada universitete teko išsiėsdinti PCB, padarytą naudojant UV lempas. Rezultatas mane tikrai nustebino - takeliai kokybiški, neištrupėję, nesulipę. Anksčiau namie plokštes gamindavau spausdintuvo-lygintuvo būdu, tačiau tokios geros kokybės niekaip nepavykdavo išlaušt. Pasigaminus kokybišką montažinę plokštę, grįžti prie kepinimo lygintuvu visiškai nesinorėjo. Nusprendžiau ir namie pasigaminti UV spindulių dėžutę.

Apie lempoms pajungti reikalingus droselius ir starterius, bei jų tinkamą parinkimą visiškai nieko nenutuokiu, tad švitinimui pasirinkau ultravioletinius šviesos diodus. Šią mintį pasiskolinau iš instructables.com tinklapio. Netgi ir diodus pirkau iš ebay kaip ir idėjos autorius, tad visų naudotų elementų neaprašinėsiu :)

Saviškėje diodų platformoje panaudojau 96vnt. UV LED’ų. Jungimo schema nepasikeitė, tiesiog prisidėjo keletas eilučių elementų.

Surinkta schema atrodo štai taip:

Šviečia diodai gražiai, tačiau ne taip ir naudingai… Žinoma, plokštės gaunasi, takeliai kokybiški, net ir 0,17mm storio takelį galima išlaušt. Bet yra ir minusų.  Diodai šviečia maždaug 20 laipsnių kampu, todėl kad spinduliai pasiskirstytų tolygiai po visą norimą apšvitinti plotą, reikia tokį šviestuvą laikyti gan nemažame aukštyje. Dėl to padarius visam šiam reikalui dėžutę ji būtų  nekompaktiška. Minusas ir projekto savikaina. Susumavus diodų, montažinės plokštės, transformatoriaus, įtampos stabilizatoriaus ir jam aušinti reikalingo radiatoriaus bei montažinių laidų kainas, gauname ~40-50Lt. kaštus. Jeigu būčiau visa tai susumavęs prieš pradėdamas lituoti, vargu ar būčiau ėmęsis šio projekto.

O svariausias argumentas prieš yra taupioji lemputė. Taip, taupioji lemputė!! Pasirodo šis padaras skleidžia užtektinai UV spindulių plokštės su fotorezistu apšvitinimui, tad gali būti labai sėkmingai tam pritaikytas. Kainuoja ji taip pat 4 ar 5 kartus pigiau, nei išleidau šiam projektui. Nereikia jai ir jokios dėžutės, užtenka paprasto šviestuvo jai įsukti. Genialu tai, kas paprasta! Todėl saviškių PCB gamybai ir ruošiuosi naudoti tokią lemputę. Ir visa tai, trejetą savaičių per vėlai, pamačiau šiame video.

Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą - diodus bus galima panaudoti mandresniam kambario apšvietimui :)

….tiek….

Palikti atsiliepimą