Moving day

2010-07-16 01:56

Išsikraustau. Nuo šiol glausiesiu po blogas.lt sparnu.
Naujasis blogo adresas: http://sokdinantelektronus.blogas.lt

Apie ultravioletą

2010-05-02 02:45

Kažkada universitete teko išsiėsdinti PCB, padarytą naudojant UV lempas. Rezultatas mane tikrai nustebino - takeliai kokybiški, neištrupėję, nesulipę. Anksčiau namie plokštes gamindavau spausdintuvo-lygintuvo būdu, tačiau tokios geros kokybės niekaip nepavykdavo išlaušt. Pasigaminus kokybišką montažinę plokštę, grįžti prie kepinimo lygintuvu visiškai nesinorėjo. Nusprendžiau ir namie pasigaminti UV spindulių dėžutę.

Apie lempoms pajungti reikalingus droselius ir starterius, bei jų tinkamą parinkimą visiškai nieko nenutuokiu, tad švitinimui pasirinkau ultravioletinius šviesos diodus. Šią mintį pasiskolinau iš instructables.com tinklapio. Netgi ir diodus pirkau iš ebay kaip ir idėjos autorius, tad visų naudotų elementų neaprašinėsiu :)

Saviškėje diodų platformoje panaudojau 96vnt. UV LED’ų. Jungimo schema nepasikeitė, tiesiog prisidėjo keletas eilučių elementų.

Surinkta schema atrodo štai taip:

Šviečia diodai gražiai, tačiau ne taip ir naudingai… Žinoma, plokštės gaunasi, takeliai kokybiški, net ir 0,17mm storio takelį galima išlaušt. Bet yra ir minusų.  Diodai šviečia maždaug 20 laipsnių kampu, todėl kad spinduliai pasiskirstytų tolygiai po visą norimą apšvitinti plotą, reikia tokį šviestuvą laikyti gan nemažame aukštyje. Dėl to padarius visam šiam reikalui dėžutę ji būtų  nekompaktiška. Minusas ir projekto savikaina. Susumavus diodų, montažinės plokštės, transformatoriaus, įtampos stabilizatoriaus ir jam aušinti reikalingo radiatoriaus bei montažinių laidų kainas, gauname ~40-50Lt. kaštus. Jeigu būčiau visa tai susumavęs prieš pradėdamas lituoti, vargu ar būčiau ėmęsis šio projekto.

O svariausias argumentas prieš yra taupioji lemputė. Taip, taupioji lemputė!! Pasirodo šis padaras skleidžia užtektinai UV spindulių plokštės su fotorezistu apšvitinimui, tad gali būti labai sėkmingai tam pritaikytas. Kainuoja ji taip pat 4 ar 5 kartus pigiau, nei išleidau šiam projektui. Nereikia jai ir jokios dėžutės, užtenka paprasto šviestuvo jai įsukti. Genialu tai, kas paprasta! Todėl saviškių PCB gamybai ir ruošiuosi naudoti tokią lemputę. Ir visa tai, trejetą savaičių per vėlai, pamačiau šiame video.

Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą - diodus bus galima panaudoti mandresniam kambario apšvietimui :)

….tiek….

Stiprintuvas 2xLM3886T

2010-04-18 02:26

Visada svajojau savomis rankomis pasidaryti garso stiprintuvą. Pradėjau nuo paprasčiausios TDA2030 - veikė! Po pirmosios sėkmės pasipūčiau ir nusprendžiau, kad surinkti stiprintuvą vieni juokai, tad griebiausi garsiojo AV-160. Bandžiau apžioti didesnį kąsnį nei kad galiu praryti. Maniškiame stiprintuve degė praktiškai viskas - pradedant saugikliais, baigiant galiniais tranzistoriais. Išbandžiau abi jo versijas, begales kartų jį perrinkinėjau, tačiau dorai AV-160 taip ir neveikė.

Įgijau fobiją stiprintuvų konstravimui…

Po ilgos pertraukos ir galima sakyti verčiamas aplinkybių (bendrabučio kambarėlyje nebeliko per kur klausytis muzikos) nusprendžiau ir vėl susilituoti stiprintuvą.Sulitavus TDA1554, nebuvau patenkintas nei jo kokybe nei galia. Pradėjau ieškoti alternatyvos. Pavarčiau elektronika.lt forumą ir neradęs aštresnės kritikos LM3886T mikroschemai, nusprendžiau surinkti šį stiprintuvą. Išsamus surinkimo aprašymas gulėjo circuit.lt svetainėje, elementų kaina taip pat nesikandžiojo, tad šis stiprintuvo variantas man, kaip pradedančiajam elektronikui, buvo idealus.


Tembrų blokas su TL072 operacinukais. Jo trumpą aprašymą ir visus reikalingus linkus radau Edvino svetainėje. Potenciometrai pakabinti ant akivaizdžiai tam netinkamų laidų, per juos į garso signalą prilenda begalė triukšmų. Vėliau juos visai pašalinau ir potenciometrus sukišau į tembrų bloko PCB - garso kokybė akivaizdžiai pagerėjo.

Surinkau du LM3886T stiprintuvus - stereo variantas.

Štai taip atrodo pilnai funkcionuojantis stereo stiprintuvas + tembrų blokas. Transformatorius iš nebeveikiančio Pioneer stiprintuvo, tinklo filtras užsilikęs nuo bandymo surinkti AV-160, aušinimo radiatorius gautas už pora butelių alaus po mainų su studentu :)   vos su keturiais elementais, viduryje esanti, nulinė plokštė - tai tembrų bloko maitinimui sulituoti stabilitronai ir rezistoriai.

Estetinis vaizdas ne pats geriausias, tačiau stiprintuvas kuo puikiausiai atlieka savo funkciją - garsas švarus ir pakankamai galingas. Stiprintuvas dar negroja mano bendrabučio kambarėlyje (šiam tikslui jį ir rinkau), jam dar reikalingas korpusas arba bent jau kokia nors platforma, kad visos dalys laikytųsi drauge. Taip pat stiprintuvui reikalingas didesnis radiatorius arba aktyvinis aušinimas, nes mikroschemos tikrai nemenkai įkaista, be to išjungimo metu girdimas pokštelėjimas per kolonėles. Šias bėdas planuoju spręsti ateityje, o kol kas mano ambicijos patenkintos - galiu mėgautis kokybišku savo paties surinktu stiprintuvu :)

….tiek….

Sveikas pasauli!

2010-04-17 23:28

Labas, internaute!

Įkvėptas ir paskatintas savo draugo Žilvino nusprendžiau pradėti rašyti blogą. Jame talpinsiu savo projektų aprašymus ir kitą įdomią informaciją elektronikos tematika.

Malonaus skaitymo :)