Reguliuojamas maitinimo šaltinis - Pb ikroviklis

Vasarą, sedėdamas kaime perrinkau savo turtą ir radau gerų dalykėlių: 15V, maždaug 1A trafuką, impulsinį maitinimo bloką iš seniau išardyto spauzdintuvo (24V; 1A), galvanometrą nuo kažkokio prietaiso. Kadangi iki tol neturėjau reguliuojamo maitinimo, nusprendžiau jį pasidaryti. Bet kaip visada neapsiėjau be navarotų… Nusprendžiau tame pačiame korpuse sumontuoti dar ir nedidelės galios Pb (švino akumuliatorius) įkroviklį. Darbus pradėjau iš karto nes turėjau viską ko reikia. Įkroviklio daryti nereikėjo, nes jį jau buvau padaręs. Kyla klausimas kam užbaigtą ikroviklį išdraskyti ir dėti į kitą dėžę? O gi todėl kad jis turėjo keletą rimtų trūkumų: 1) Viskas buvo sukišta į mažą dėžutę. 2) Dėl mažos dėžutės ir radijatorius buvo mažas. Jo užteko kraunant mano pirmajį Pb akumą 130ma srove (1,3Ah), bet bandant išspausti 200ma jau užkaisdavo… 3) Vref rezistorius buvo per toli nuo LM317, todėl plaukiojo įtampa įšėjime. Moralas: nekabinkim mikruškių ant laidų (geriau pakabinkim pakabinkim ant kalėdinės eglutės ką nors :D ) Todėl įkroviklis persikraustė į naują dėžę, kurioje yra didelis radijatorius ir ventiliatoriukas.

Surinkęs reguliuojamą maitinimą su LM317, nusprendžiau pratestuoti. Ir netyčia užtrumpinau labai trumpam…Bam ir LM’kės nėra… Mielieji gamintojai, kur jūsų trumpo jungimo apsauga??? Biški pasinervinęs radau LM317 datasheete current regulator schemą. Ši schema apriboja maks. srovę iki rezistoriumi nustatytos ribos. Nusprendžiau tokią įterpti prieš įtampos reguliavimo LM’kę. Rezultatas gavosi puikus, trumpinimas jau nebaisus, nes užtrumpinus teka tik 1A srovė. Taip pat vertėtų paminėti, kad abu prietaisai gali veikti visiškai atskirai: šaltinį maitina 24v impulsinis, o įkroviklį 15v trafas. Netgi 220 jungikliai atskiri. Taigi gali veikti vienas prietaisas arba kitas arba abu. Ventiliatoriukas sukasi tik įjungus įkroviklį.
Galvanometrui nupiešiau kreivoką skalę ir pritaikiau rezistorius, kad rodytų įtampą. Reiks ateityje atsispauzdinti gražią skalę :)

Schemos:

Įkroviklis. (Paimta iš circuitstoday.com) Aš jame padariau kelis pakeitimus: Įdėjau ant išėjimo diodą, vietoj 0,5 Ohm rezistoriaus eina laidai į jungiklį, kuris perjungia 3 varijantus, kad gautųsi reikiamos srovės. Tas pats ir su 1K potenciometru.
Image Hosted by ImageShack.us

Mano braižyta reguliuojamo maitinimo šaltinio schema.  Ją nubraižiau pagal savo maitinimo bloką, nes jį surinkinėjau be Schemos. Čia gal ir per daug filtravimo kondensatorių, bet nepakenks. Iėjime tik 0,22uF kondensatorius, nes aš naudojau impulsinį maitinimo bloką. Naudojant paprastą transformatorių su diodų tilteliu, reikia lygegrečiai 0,22uF kondensatoriui prijungti 1000-2200uF kondensatorių. 2,2k apkrovos rezistorius nebūtinas. Be jo tiesiog truputį vėlavo reakcija į staigų įtampos sumažinimą. (Norint padidinti paveikslą spauskite ant jo pelės dešiniu ir tada View Image.)
Image Hosted by ImageShack.us

Aparato nuotraukos:

Didesnis ratukas reguliuoja įtampą per visą skalę, o mažas maždaug 1v ribose, kad būtų lengviau tiksliai nustatyti norimą įtampą. Jungikliukas prie voltmetro perjungia jį tarp dviejų prietaisų. T.y. ar rodys įtampą ikroviklio išėjime ar maitinimo šaltinio išėjime. RCA jungtys priekyje yra maitinimo šaltinio išėjimas. O RCA kairėje - įkroviklio įšėjimas.
Image Hosted by ImageShack.usViršuje, kairėje esantys jungikliai skirti įkroviklio nustatymams. Pirmuoju jungikliu nustatoma, kokios įtampos akumuliatorius bus kraunamas, o antruoju krovimo srovė.

Image Hosted by ImageShack.us

Vidus. Tolimiausia LM317 priklauso įkrovikliui. Kaip matot Vref varža prilituota tiesiai prie mikruškės, taigi įtampa išėjime neplaukioja. Aišku būtų gerai nekabinti ant laidų išvis… Apačioje dešinėje esanti LM317 (su raudonu kondensatoriumi) yra srovės reguliatorius. Jos rezistorius guli apačioje. Šalia jos, kairėje, prisukta įtampos reguliavimo LM’kė. Dar ant radijatoriaus yra 12v reguliatorius, kuris skirtas ventiliatoriukui. Dešinėje impulsinis maitinimo blokas, šalia jo 15v trafas su savo tilteliu ir kondensatoriumi. Viduryje dvi jungtys kuriomis prijungtas dangtelis.

Image Hosted by ImageShack.us

Daugiau nuotraukų:

3 komentarai prie “Reguliuojamas maitinimo šaltinis - Pb ikroviklis”

  1. zigzagas Says:

    Korpuso vidus išnaudotas vos ne 100%, tikriausiai buvo vargo viską sugrūst? :D Visai įdomu pasižiūrėt kaip kitų darbai atrodo ;)

  2. Valentinas Says:

    Šiaip tai 100 procentu, nes i ta tuštumą kairėje įeina voltmetras :D
    Ačiū kad pasižiūrėjai. Aš tavo blogą visą laik skaitau :)

  3. Valentinas Says:

    O sugrūst buvo lengva, nes viską dėjau palaipsniui

Palikti atsiliepimą