Robotas odontologas atliko pirmąją pasaulyje žmogaus operaciją

2024 08 05 13:11

Bostone įsikūrusi bendrovė „Perceptive” paskelbė sukūrusi robotą, kuris gali veiksmingai atlikti odontologo užduotis. Be to, šis robotas neseniai pirmą kartą atliko dantų operaciją žmogui.

Robotas odontologas atliko pirmąją pasaulyje žmogaus operaciją
Asociatyvi nuotr.

Jai atlikti prireikė 8 kartus mažiau laiko nei tuo atveju, jei ją atliktų odontologas.

Sistemą sudaro 3D tūrinis skeneris, kuris, naudodamas optinę koherentinę tomografiją, sukuria detalų paciento burnos 3D modelį. Todėl ėduonis aptinkamas automatiškai ir maždaug 90 proc. tikslumu.

Remdamiesi vaizdais, pacientas ir odontologas nustato būtiną gydymą. Priėmus sprendimą, robotas imasi darbo.

Paprastai vainikėlių uždėjimo procedūra trunka apie 2 valandas ir odontologas ją skirsto į 2 vizitus. Naudojant robotą, toks pat darbas atliekamas per vieną apsilankymą ir vos per 15 minučių!

Roboto veiksmų tikslumas primena itin modernių CNC staklių tikslumą. Kūrėjai garantuoja, kad prietaisas yra visiškai saugus žmonėms, o pats faktas, kad pavyko atlikti pirmąją visiškai robotizuotą procedūrą, yra tikras proveržis dantų chirurgijoje.

Šiuo metu „Perceptive“ projektas dar negavo reguliavimo institucijų patvirtinimo, tačiau darbai jau vyksta. Roboto įvedimo į rinką terminas nenustatytas. Tikėtina, kad prietaisas bus tobulinamas ir derinamas, todėl tik po kelerių metų jį savo kasdieniame darbe galės naudoti odontologai.

Inf. šaltinis: MoksloTaskas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras